Empanadas met rundergehakt en ei

Empanadas met rundergehakt en ei

Empanadas heb ik één keer eerder gemaakt van restjes kip en chorizo en dan met bladerdeeg. Nu kwam ik onlangs in het receptenblaadje van de Dirk een ander recept voor empanadas tegen op basis van hartige taartdeeg. En wat vooral mijn aandacht trok was de chocolade in de hartige vulling. In diverse Zuid-Amerikaanse landen wordt cacao gecombineerde met vlees. Het is absoluut niet iets wat ik snel zou doen, ik ben niet eens een chocoliefhebber en überhaupt geen zoetekauw. Maar toch kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen dus ben ik aan de slag gegaan. En ik moet toegeven: ik vond het verrassend lekker! De chocolade combineert echt heerlijk met de specerijen, vooral het pittige van de cayennepeper.

Het recept zelf vond ik overigens niet helemaal kloppen. Het beschrijft 16 stuks van één pak hartige taartdeeg (à 10 velletjes). Je hebt een ronde steker van ca. 10 cm doorsnee nodig en dan kan je er één per velletje uitsteken. Ik heb er dus eerst een lap van gemaakt zodat ik genoeg rondjes kon uitsteken. Maar toen nog had ik behoorlijk wat vulling over. Bovendien vond ik het hartige taartdeeg minder, beetje stug en hard. De volgende keer ga ik toch weer voor luchtig bladerdeeg. Ik heb het recept alvast aangepast door gewoon uit te gaan van 20 velletjes deeg. Dat werkt een stuk makkelijker. Van de afsnijsels kun je dan eventueel weer een lapje uitrollen en er nog wat rondjes uitsteken. Of, als je bladerdeeg gebruikt, maak je er nog iets anders van, bijvoorbeeld hartige bladerdeegstengels. Je kunt het recept natuurlijk ook halveren, maar je kunt ook ongebakken empanadas met velletjes bakpapier ertussen prima in een bak in de vriezer bewaren.

Ingrediënten

  • 2 pakken à 10 plakjes hartige taartdeeg of bladerdeeg (diepvries)
  • 300 gr rundergehakt
  • 4 eieren
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • ½ tl gemalen komijn
  • Stuk of 10 zwarte olijven
  • 25 gr pure chocolade
  • 2 el milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kleine kookpan, koekenpan, bakpapier, kookring/steker van 10 cm

Aan de slag!

  1. Kook 3 eieren hard. Snipper de ui, hak de knoflook fijn, hak de olijven grof, hak de chocolade grof. Laat het deeg ontdooien in de koelkast. Haal het pas uit de koelkast wanneer je de empanadas gaat maken. Het mag best nog licht bevroren zijn als je rondjes gaat uitsteken. Dat werkt makkelijker dan wanneer het deeg al helemaal zacht is.
  2. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui met de knoflook een paar minuten. Voeg het gehakt toe en bak dit rul en bruin. Roer de specerijen erdoor een laat het geheel op laag vuur 10 minuten zachtjes stoven.
  3. Pel ondertussen de eieren en snijd ze in stukjes.
  4. Smelt de chocolade door het gehakt en breng op smaak met zout en peper. Meng de olijven en de eieren erdoor.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  6. Steek uit elk velletje deeg met de kookring een rondje en druk ze met je hand iets platter. Schep een lepeltje van de vulling op de rondjes. Maak de randen nat met wat water en vouw ze dicht. Druk de randen dicht met een vork. Leg de empanadas op de bakplaat.
  7. Klop het overgebleven ei los en bestrijk de empanadas ermee. Bak ze in het midden van de oven in ca. 15-20 minuten goudbruin en knapperig.

Tip: Geef je een feestje? Gebruik een kleinere steker voor minihapjes. Je kunt ze gewoon al eerder maken en met stukjes bakpapier ertussen in een afgesloten bak in de koelkast bewaren tot gebruik.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*