English muffins – geen cakejes maar broodjes

English muffins – geen cakejes maar broodjes

Ik heb de laatste tijd iets met ontbijtgerechtjes en voor vandaag had ik iets in gedachten waarvoor ik English muffins nodig had. Maar die zie je niet in de supermarkt dus moest ik ze maar zelf maken. Ik vind het makkelijker om het in twee verschillende recepten te delen want je kunt de muffins ook anders eten dan wat ik voor nu in mijn hoofd heb. De mijne werden hartig, maar ze zijn ook heel populair met boter en jam. Sowieso kun je de muffins beleggen met wat je maar wilt want het zijn broodjes.

English muffins

Bij muffins denk je misschien aan een zoet cakeje maar English muffins zijn broodjes van gerezen gistdeeg. Misschien ken je ze wel van de ontbijt McMuffin’s van McDonald’s. Of misschien heb je wel eens ergens een klassieke Eggs Benedict gegeten, wat van origine ook met English muffins wordt gemaakt. De Amerikanen hebben deze muffins de naam English muffins gegeven om ze te onderscheiden van de cakejes. De Engelsen zelf noemen het doorgaans gewoon muffins. Een verschil met gewone broodjes is dat je deze muffins niet in de oven bakt maar gewoon in de pan. Zoals ook verschillende vormen van flatbread vaak in een pan worden gebakken. Het recept is voor ca. 10 muffins en bij voorkeur eet je ze zo vers mogelijk. Wat je niet gelijk nodig hebt, kun je ook best nog wel een dag of twee bewaren en dan doormidden snijden en even toasten. Of je vriest gebakken muffins na het afkoelen gelijk in en toast je eventueel ook even na het ontdooien.

Ingrediënten

 • 450 gr bloem
 • 1 zakje (7 gr) gedroogde gist
 • 8 gr zout
 • 1 el suiker
 • 30 gr zachte boter
 • 1 ei, op kamertemperatuur
 • 240 ml lauwwarme melk
 • Semolina of maïsmeel voor het uitrollen
 • Boter om in te bakken
 • Materialen: kom, vershoudfolie, rolstok, ronde steker van ca. 8 cm (kan ook een glas zijn), koekenpan, rooster

Aan de slag!

 1. Meng alle ingrediënten in een kom en kneed minstens 10 minuten tot een soepel deeg. Eerst even in de kom en daarna op een schoon werkvlak zonder extra bloem. Het deeg wordt vanzelf minder plakkerig en je handen uiteindelijk schoon. Als je een klein stukje deeg neemt en je kunt dat tot een heel dun vliesje uitrekken zonder dat het scheurt, is het deeg soepel. Doe terug in de kom, dek af met vershoudfolie en laat een uur op een warme plek rijzen of tot het volume verdubbeld is. Heb je een oven met digitaal instelbare temperatuur, dan kun je het deeg ook op 30 graden sneller laten rijzen met een vochtige theedoek over de kom tot het volume verdubbeld is.
 2. Bestrooi een werkvlak met wat semolina of maïsmeel en rol het deeg uit tot een lap van 2 cm dik. Steek er rondjes uit van ca. 8 cm. Het deeg wat overblijft voeg je weer samen en rol je opnieuw uit om er rondjes uit te steken.
 3. Strooi weer wat semolina of maïsmeel op het werkvlak en leg de rondjes erop. Dek af met vershoudfolie en laat 45 minuten rijzen.
 4. Smelt een beetje boter in een koekenpan op matig vuur en bak een paar English muffins tegelijk 5 tot 7 minuten per kant. Als de eerste kant te snel bruin wordt, dan het vuur verlagen want de binnenkant moet ook de tijd krijgen om gaar te worden. Laat ze afkoelen op een rooster en eet ze zo vers mogelijk.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*