Falafel Scotch eggs – vegetarische gehaktbal kiekeboe

Falafel Scotch eggs – vegetarische gehaktbal kiekeboe

Ik ben dol op gehaktballen, eieren en falafel. Eigenlijk wilde ik weer eens gehaktballen kiekeboe (Scotch eggs) maken maar ik dacht: “waarom niet eens vegetarisch met een falafel omhulsel!” Best of both worlds! Het is wel even wat werk maar echt zo lekker! Je hebt overigens niet al het falafelmengsel nodig voor vier Scotch eggs. Van de rest kun je nog gewone falafel maken of desnoods kook je meer eieren om meer ballen te maken.

Let wel! Hiervoor gebruik je geen origineel falafelmengsel. Om er Scotch eggs van te kunnen maken gaat hier een flinke hoeveelheid paneermeel en ook wat bloem door anders blijft het mengsel niet stevig om de eieren zitten en valt het zeker uit elkaar. Als het mengsel nog te kruimelig blijft (hangt af van de grootte van de eieren), voeg dan nog een extra ei toe. Het moet echt vochtig genoeg zijn om stevig om de eieren te vormen.

Scotch eggs

Scotch eggs zijn een typische snack uit Groot-Brittannië waar ze vooral populair zijn als picknickvoedsel. Het is simpelweg een gekookt ei verpakt in ‘sausage meat’, wat neerkomt op gekruid varkensgehakt. Scotch eggs zijn ook een populaire snack in pubs en zelfs kant-en-klaar te koop in veel Britse supermarkten. Bij ons zijn ze dus bekend als gehaktbal kiekeboe of als vogelnestje. In ons land kennen we ook de eierbal en de frietbal maar hierbij is het omhulsel gemaakt van ragout. Dus eigenlijk meer een kroketbal met een ei erin. Wat ze allemaal wel gemeen hebben is dat de ballen worden gefrituurd en niet gebraden of gebakken. Ook met een falafel mengsel eromheen moet je dit frituren. Of eigenlijk juist met zelfgemaakte falafel want dit is heel anders dan wat je kant-en-klaar (voorgegaard en dus al stevig) in de supermarkt koopt en gewoon in de koekenpan, oven of airfryer kunt mikken. Sorry voor de healthfreaks die de airfryer als heilige graal zien, maar zelfgemaakte falafel moet gewoon gefrituurd voor het beste resultaat, zeker in deze vorm van Scotch eggs. Al is het maar een laagje olie. In het mandje van de airfryer is bovendien de kans groot dat de ballen door het mandje heen uit elkaar vallen.

Tip: Gooi het vocht van het blik kikkererwten niet weg! Dit heet ‘aquafaba‘ en kun je gebruiken als eiwitvervanger.

Ingrediënten

 • 1 blik (400 gr) kikkererwten
 • 6 eieren
 • 1 grote ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 el gemalen komijn
 • 1 el gemalen koriander
 • ½ bakje verse koriander
 • 200 gr paneermeel
 • 5 el bloem + extra
 • 25 gr panko of paneermeel
 • Zonnebloem- of arachideolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: vergiet/zeef, kookpan of eierkoker, koekenpan, foodprocessor, kom, (braad)pan met dikke bodem, optioneel: kookthermometer

Directions

 1. Spoel de kikkererwten af in een vergiet of zeef en laat uitlekken. Snipper de ui en knoflook. Pluk de blaadjes van de koriander.
 2. Kook 4 eieren half hard. Laat ze afkoelen in koud water.
 3. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en fruit de ui op matig vuur ca. 10 minuten tot het iets begint te kleuren. Voeg de knoflook en gemalen komijn en koriander toe en fruit nog even mee tot het begint te geuren. Doe over in een foodprocessor met de kikkererwten en verse koriander en maal fijn maar niet zo fijn dat het een babyhapje wordt, het moet nog wel wat textuur houden. Schep over in een kom.
 4. Klop het de overgebleven 2 eieren los en meng met 5 eetlepels bloem en 200 gr paneermeel door het kikkererwtenmengsel. Breng op smaak met zout en peper.
 5. Pel de eieren en doe wat bloem in een bord. Doe panko/paneermeel in een ander bord.
 6. Rol de eieren door de bloem. Neem een royale portie van het falafel mengsel en vorm dit om een ei tot een ‘gehaktbal kiekeboe’. Je hoeft niet al het falafelmengsel op te maken, als er maar een goede laag om het ei zit. Herhaal met de overige eieren. Wentel ze door panko/paneermeel.
 7. Verhit minstens een halve liter olie in een (braad)pan met dikke bodem (of elektrische frituurpan). De falafel Scotch eggs moeten minstens tot de helft in de olie kunnen om ze goed te frituren. Check met een houten lepel of de olie heet genoeg is door deze rechtop in de olie te zetten. Als er belletjes rond de lepel te zien zijn, is het good to go! Of gebruik simpel een kookthermometer op 180 graden.
 8. Frituur de falafel Scotch eggs al omwentelend tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat even uitlekken op keukenpapier voordat je ze serveert.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*