Fattoush – Libanese salade met gegrild brood

Fattoush – Libanese salade met gegrild brood

Er zijn van die dagen dat ik gewoon zin heb in een eenvoudige salade en fattoush is zo’n salade. Eigenlijk zoals de Italianen panzanella hebben; het zijn beiden salades om restjes groenten en brood op te maken met een simpele dressing. De meeste basisingrediënten voor fattoush heb ik altijd wel in huis, in de lente en zomer ook een kruidentuintje buiten, dus dan is deze salade zo gemaakt!

Wat is fattoush?

Fattoush is een salade uit de Levantijnse keuken, met Noord-Libanon als oorsprong. Vaak wordt het geserveerd als onderdeel van mezze. In de basis vind je altijd brood, komkommer, tomaat, ui en munt maar er kan ook meer worden toegevoegd, bijvoorbeeld peterselie, radijs en sla. Maar voel je vrij om nog meer toe te voegen. Misschien heb je nog een paprika op de fruitschaal liggen of een stukje courgette. Olijven en granaatappelpitjes passen ook goed bij fattoush. Het brood is altijd flatbread, bijvoorbeeld pita’s. Het brood wordt geroosterd en soms ook gefrituurd. Fattoush komt in grote lijnen overeen met tabouleh (eveneens Libanees) alleen bevat tabouleh ook bulgur en de groenten zijn veel fijner gesneden.

Wat betreft de sla in de fattoush kies je gewoon welke jij lekker vindt. Misschien heb je nog een aangebroken zak gemengde sla in de koelkast of een voor de helft gebruikte krop ijsbergsla of botersla. Ik heb nu botersla en rauwe spinazie gebruikt. Botersla (of kropsla) had ik nog een restje van en spinazie had ik gekocht voor een ander recept maar daarvoor niet alles nodig.

Ingrediënten

  • 4 tomaten
  • 1 komkommer
  • 1 rode ui
  • Handje verse muntblaadjes
  • Handje verse peterselie
  • Sla
  • 2 pita’s of flatbread
  • 1 tl sumak
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 tl rode wijnazijn of balsamico
  • Sap van een halve citroen
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: ½ tl za’tar
  • Materialen: kommetje, grillpan of contactgrill, schaal

Aan de slag!

  1. Halveer de komkommer in de lengte, schraap de zaden eruit en snijd in halve maantjes. Halveer de tomaten, schep de zaden eruit en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd de ui in dunne halve ringen en snijd of scheur de sla fijner. Snijd ook munt en peterselie wat fijner.
  2. Klop in een kommetje een dressing van olie, azijn, citroensap en geperste knoflook, en eventueel za’tar, en breng op smaak met zout en peper.
  3. Grill het brood in een grillpan of tussen een contactgrill. Snijd of scheur het brood in stukjes.
  4. Meng groenten, kruiden en brood in een schaal met de dressing en strooi wat sumak over de fattoush.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*