Feestelijke broodjes met tapenade en olijven

Feestelijke broodjes met tapenade en olijven

Voor een feestelijke kerstbrunch (kan natuurlijk ook met Pasen of welk ander moment dan ook) zijn deze broodjes met tapenade en olijven superleuk om op tafel te zetten! En ja, tapenade bevat al olijven maar hieraan zijn nog extra gehakte groene olijven toegevoegd. En je kunt ze natuurlijk ook bij het diner serveren, bijvoorbeeld als je soep als voor- of tussengerecht hebt!

Tapenade

Hoewel vaak wordt gedacht dat tapenade iets Spaans is, komt het uit Frankrijk. Uit de Provençe in het zuiden om precies te zijn. De naam komt van het woord tapenas, het Provençaalse woord voor kappertjes. De basis voor een tapenade zijn dus kappertjes, zwarte olijven en olijfolie. Vaak wordt er ook ansjovis en/of knoflook aan toegevoegd. De vroegst bekende publicatie van het recept stamt van rond 1895. In dat recept worden kappertjes, zwarte olijven, ansjovis, gemarineerde tonijn en mosterd fijngemalen en vermengd met olijfolie, cognac en Provençaalse kruiden. Inmiddels bestaan er vele varianten, die vaak nog maar weinig op het oorspronkelijke recept lijken. Normaal gebruik ik overigens ook altijd tonijn als ik het maak (zie recept) maar deze keer heb ik het weggelaten maar weer wat basilicum toegevoegd.

Ingrediënten

  • 500 gr patentbloem + extra
  • 7 gr (1 zakje) droge gist
  • 170 gr zwarte olijven zonder pit (uitlekgewicht)
  • 50 gr groene olijven zonder pit (uitlekgewicht)
  • 2 el kappertjes
  • Handje verse basilicumblaadjes
  • 1 teentje knoflook
  • 4 ansjovisfilets
  • 6 el extra vergine olijfolie
  • 300 ml handwarm water
  • 1 tl zout
  • ¼ tl suiker
  • Materialen: kom, vershoudfolie, foodprocessor, deegroller, bakpapier

Aan de slag!

  1. Neem wat van het water in een kopje en meng gist en suiker erdoor. Laat staan tot het een schuimlaagje heeft.
  2. Doe de bloem in een kom, maak een kuil in het midden en strooi het zout langs de rand. Giet in het midden water met gist, de rest van het water en een eetlepel olie. Meng van binnen naar buiten de bloem erdoor. Bestuif een werkvlak met wat bloem en kneed het deeg 10 minuten tot het soepel en elastisch is. Doe het deeg terug in de kom, dek af met vershoudfolie en laat een uur op een warme plek rijzen tot het volume verdubbeld is.
  3. Doe de zwarte olijven met de knoflook, basilicum, kappertjes, ansjovis en 4 eetlepels olie in een foodprocessor en maal tot een fijne tapenade. Hak de groene olijven grof.
  4. Bestuif een werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van ca. 30 bij 40 cm. Bestrijk het deeg met de tapenade en strooi de groene olijven erover. Rol het deeg vanaf een korte kant op. Snijd de rol in 12 gelijke stukken en leg ze dicht op elkaar op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de broodjes met de overgebleven lepel olie. Dek losjes af met vershoudfolie en laat 20 tot 30 minuten rijzen.
  5. Verwarm de oven voor op 220 graden of 200 hete lucht.
  6. Bak de broodjes in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Neem de bakplaat uit de oven en laat afkoelen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*