Hoe leuk is deze krans mat zalm en crudités om met kerst op tafel te zetten bij een brunch of de borrel! Het ziet er enorm chique uit maar is totaal niet moeilijk en kost niet eens heel veel tijd, zo’n 30 tot 45 minuten afhankelijk van jouw keukenskills en je hebt een goede mandoline nodig voor een aantal van de ingrediënten.
Zalm en crudités
Plakjes gerookte zalm kun je mooi als ‘roosjes’ vormen en de kleur geeft een fijn contrast met de rest van de ingrediënten. Wil je de krans geheel vegetarisch houden, gebruik dan bijvoorbeeld gerookte wortel. Ik heb er helaas geen recept voor maar er is online genoeg te vinden. Zalmeitjes kun je weglaten maar ook vervangen door balsamicoparels. En ga je voor vegan, dan uiteraard ook de crème fraîche vervangen door bijvoorbeeld haver fraîche.
Crudités is overigens gewoon het Franse woord voor rauwkost. Klinkt chique toch? De basis voor de krans is avocado en verder nog venkel, komkommer, bosui en radijs. Daarom is gerookte wortel ook zo perfect om als zalmvervanger te gebruiken voor de rooksmaak in combinatie met de rauwkost. Heb je geen mogelijkheden (attributen) om wortel te roken? Marineren met liquid smoke is ook een optie!
[ingredients title=”Ingrediënten”]
- 400 gr gerookte zalm
- 1 venkel
- 2 stengels bleekselderij
- 2 minikomkommers
- ½ bosje radijs
- 3 rijpe avocados
- 2 bosuitjes
- 3 limoenen
- Klein bekertje crème fraîche
- 1 tl mierikswortelpuree
- Potje zalmeitjes
- Paar takjes verse dille
- Extra vergine olijfolie
- IJsblokjes
- Versgemalen zwarte peper
- Materialen: mandoline, 2 kommen, spuitzak, groot bord of platte ronde schaal
[/ingredients]
[directions title=”Aan de slag!”]
- Snijd de stelen en het loof van de venkel en snijd het kontje eraf. Bewaar het loof. Halveer in de lengte en schaaf beide helften met een mandoline in flinterdunne reepjes. Schaaf ook de bleekselderij net zo dun. Doe beiden in een kom met het sap van 1 limoen en wat zout en laat rusten. Meng crème fraîche met de mierikswortel.
- Halveer de bosuitjes, groen en wit gescheiden. Snijd de groene en witte delen in de lengte zo dun als kan in reepjes. Vul een kom met koud water en flink wat ijsblokjes en doe de bosuireepjes daarin. Hierdoor gaan de reepjes een beetje opkrullen en worden ze niet slap.
- Doe het vruchtvlees van de avocados in een kom met het sap van de overige 2 limoenen en prak tot een puree. Breng op smaak met zout en peper.
- Schaaf de radijsjes in dunne plakjes en de minikomkommers in linten. Giet de venkel en bleekselderij af.
- Maak van de avocadopuree een krans op een groot bord of platte ronde schaal. Doe de crème fraîche in een spuitzak.
- Arrangeer venkel, bleekselderij, komkommer, radijs en de bosuitjes met toefjes crème fraîche en zalm over de avocadopuree. Garneer de krans met dille, het loof van de venkel en zalmeitjes, maal er wat peper over en druppel wat olijfolie erover.
[/directions]
Geef een reactie