filet americain

Filet americain, je maakt het heel gemakkelijk zelf!

Filet americain, welke vleeseter lust het niet!? Ik heb het vrijwel elke week wel in huis en ik eet het dan het liefst op een knapperig broodje uit de oven. Met fijngesnipperde ui, jummie! Maar nou keek ik pas geleden eens een keer goed naar wat er allemaal in gaat en toen schrok ik toch wel. Dat is me een lijst! Slechts 65 procent is vlees, de rest toevoegingen. Ga maar eens naar een willekeurige supermarktwebsite, zoek filet americain en kijk voor de gein eens wat allemaal. Nou wist ik wel dat je dit prima zelf kunt maken maar ik had het nog nooit gedaan. Velen voor mij hadden dit ook al bedacht dus genoeg te vinden. Alleen is er zowat geen recept hetzelfde. Zo kwam ik recepten tegen met kappertjes, augurk, ui en soms ook eigeel in het vlees, maar dan gaat het meer richting steak tartare. Dus ben ik maar met smaken aan de slag gegaan die mij het meest relevant leken en met proeven mijn versie samengesteld.

Filet americain

Filet americain is van origine fijngemalen rauw rundvlees met zout en peper en soms een rauw ei. In België en Frankrijk is filet americain fijngehakte biefstuk zonder toevoegingen, wat wij weer kennen als tartaar. In Nederland wordt met filet americain standaard de bereide variant bedoeld, dus met toevoeging van verschillende smaakmakers, zoals wij het eten op brood of toastjes. Deze variant noemt men in België en Frankrijk americain préparé of kortweg préparé. Ook bekend, en vooral populair in Zuid-Nederland en België, is de Martino, een pikante versie van filet americain. Mijn versie is eigenlijk ook een soort Martino omdat ik mosterd, tabasco en Worcestershiresaus heb gebruikt. Wil je nog meer weten over filet americain en de Martino? Je leest het hier.

Tot slot

Omdat filet americain op basis van rauw vlees is, is het advies dat ouderen, zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met een lage weerstand dit beter niet eten. En het is ook bekend dat je dit bij voorkeur op de dag van aankoop of hooguit de dag erna eet en niet langer bewaart ook al bevatten de kant-en-klare versies toevoegingen om de houdbaarheid te verbeteren. Voor de zelfgemaakte versie geldt ook gelijk opeten! Ook adviseert het RIVM sinds mei 2019 dat filet americain voor commerciële verkoop minimaal 48 uur ingevroren moet worden om toxoplasmose te voorkomen, wat hersenaandoeningen kan veroorzaken. Dit hoef je thuis niet te doen als je het gelijk eet maar het mag natuurlijk wel.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 300 gr tartaar
 • 2 el mayonaise
 • 1 tl mosterd
 • 1 tl Worcestershiresaus
 • 2 tl paprikapoeder
 • 1 tl tomatenpuree
 • Optioneel: tabasco
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: keukenmachine

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Doe alles behalve tabasco, peper en zout in de keukenmachine en maal heel fijn. Als het niet smeuïg genoeg is, voeg dan nog wat extra mayonaise toe maar met beleid want je wilt niet dat de mayo overheerst. Breng de filet americain vervolgens op smaak met zout en peper en optioneel tabasco. Proef en bepaal voor jezelf of er nog iets van de andere ingrediënten extra bij moet.
 2. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast. Ik heb het al een paar uur eerder gemaakt zodat alle smaken goed samen konden komen. De filet americain smaakte na een paar uur nog lekkerder!

[/directions]

Advertentie

Reacties

3 reacties op “Filet americain, je maakt het heel gemakkelijk zelf!”

 1. Hanny avatar
  Hanny

  Super makkelijk en echt heerlijk! Ik heb oestersaus gebruikt ipv worcestershire , prima vervanger!

  1. Kitchenista avatar
   Kitchenista

   😀

 2. Ellen avatar
  Ellen

  Deze ga ik zeker uitproberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *