Filodeeg groentetaart met feta en rijst – Tip voor Pasen!

Filodeeg groentetaart met feta en rijst – Tip voor Pasen!

De tijd vliegt! Inmiddels zitten we alweer een jaar in de coronacrisis en Pasen staat ook weer voor de deur; vroeg dit jaar (4 en 5 april 2021). We kunnen nog steeds niet heel veel en moeten we er thuis maar het beste van maken. Speciaal voor Pasen (en het voorjaar) heb ik een aantal recepten voor je, te beginnen met deze filodeeg groentetaart met feta en rijst. Kan zowel bij een brunch als avondmaaltijd worden geserveerd.

Let op! Mijn filodeeg groentaart zoals te zien op de foto is iets kleiner dan het recept hieronder. Ik heb met 4 bij 4 vellen filodeeg gewerkt. Dit omdat ik het voor mij alleen heb gemaakt. Voor de volledige groentetaart vulling werk je met 5 bij 5 vellen.

Het hangt ook van het merk af hoeveel vellen filodeeg je nodig hebt. Ik heb dit merk gebruikt en daarvan zijn de plakjes vierkant. Hierop heb ik het recept dan ook gebaseerd. Gebruik je een ander merk met grotere vellen, dan naar inzicht aanpassen.

Filodeeg groentetaart

Deze filodeeg groentetaart is geïnspireerd op een m’hanncha, een zoete filodeegtaart opgerold als een slang. Wat ook de letterlijke betekenis is. Maar deze versie is dus hartig met spinazie, linzen, ui, knoflook, rijst, feta en heel veel kruiden en specerijen als vulling. Geen makkelijk recept om te maken. De vulling is niet moeilijk maar het oprollen en tot een spiraal vormen van de groentetaart vergt handigheid en geduld. Maar echt, probeer het eens want dit is zo lekker! Je kan het rustig ook al eerder maken, bijvoorbeeld de avond tevoren, en later afbakken of weer even opwarmen. Of maak de vulling al een dag eerder (moet toch afkoelen) en maak de groentetaart op de dag van eten zelf af.

Ingrediënten

  • 31 velletjes filodeeg
  • 400 gr verse spinazie
  • 1 blik (400 gr) linzen, afgespoeld en uitgelekt
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 300 gr basmatirijst
  • 200 gr feta of witte kaas
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • ½ tl kurkuma
  • ½ tl gemalen piment
  • Nootmuskaat
  • ½ bakje dille
  • ½ bakje platte peterselie
  • ½ bakje munt
  • 2 citroenen
  • 1 ei
  • 200 gr boter
  • 3 el neutrale olie
  • Sesamzaad (zwart of wit) of nigellazaad
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, vergiet, fijne rasp, hapjespan, pannetje, kommetje, bakpapier, bakkwast, optioneel: wiegemes

Aan de slag!

  1. Kook de rijst met een beetje zout beetgaar, dus iets korter dan normaal. Giet af en laat met het deksel op de pan droogstomen.
  2. Doe de spinazie in een vergiet en zet in de gootsteen. Giet er een flinke hoeveelheid kokend water over en spoel gelijk af met koud water. Laat goed uitlekken.
  3. Snipper de uien en de knoflook. Hak dille, peterselie en munt fijn. Tip: gebruik een wiegemes! Rasp de schil van de citroenen en knijp 1 citroen uit. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de spinazie en snijd dit ook heel fijn.
  4. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de uien heel zachtjes ca. 15 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Voeg de knoflook toe en fruit nog even mee. Voeg dan komijn, koriander, kurkuma, piment en een snufje nootmuskaat toe en bak dit ook nog even mee.
  5. Schep dan de rijst, spinazie, linzen, gehakte kruiden, citroenrasp en citroensap door de uien en breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat afkoelen. Zodra het mengsel is afgekoeld, de feta verbrokkelen en erdoor scheppen.
  6. Laat de boter smelten in een pannetje (niet bruin laten worden!) of in de magnetron. Klop in een kommetje het ei los.
  7. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  8. Nu gaat het echt werk beginnen! Zorg dat je voldoende werkruimte op het aanrecht hebt, ongeveer een meter.
  9. Leg 5 vellen filodeeg met een overlap van ca. 5 cm naast elkaar en 5 daarboven met dezelfde overlap (bewaar de rest van het deeg onder een vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen). Bestrijk de vellen met boter, ook tussen de overlap. Herhaal nog 2x met weer 10 vellen er bovenop. Het laatste vel gebruik je als dat nodig is om scheuren te dichten tijdens het oprollen.
  10. Verdeel nu de vulling over de lengte onder het midden van het deeg en laat aan beide korte kanten 5 cm vrij. Bestrijk de randen rondom met ei en klap de korte kanten over de vulling. Vouw nu de onderste lange rand over de vulling. Nu ga je het geheel heel voorzichtig maar wel stevig doorrollen tot een lange worst. Vraag eventueel een extra paar handen als dat mogelijk is. Vervolgens rol je de worst stevig op tot een spiraal. Waar tijdens het hele proces van oprollen scheurtjes ontstaan, dat stukje bestrijken met boter en afdichten met een stukje filodeeg.
  11. Schuif de groentetaart nu voorzichtig op de bakplaat, bestrijk met ei en sprenkel sesamzaad en/of nigellazaad erover.
  12. Bak de groentetaart ca. 45 minuten in het midden van de oven goudbruin. Laat 20 minuten afkoelen voor je het aansnijdt.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*