Flapjacks met pindakaas en jam (havermoutkoeken)

Flapjacks met pindakaas en jam (havermoutkoeken)

Bij havermoutkoeken denk je misschien aan gezond maar zo wil ik deze niet echt noemen šŸ˜‰ Deze flapjacks bevatten naast pindakaas en jam namelijk ook nog boter en suiker. De pindakaas die ik heb gebruikt is dan wel de 100%, dus zonder suiker en extra toegevoegde olie en vet, maar de jam bevat weer wel suiker. Ik heb bosvruchtenjam gebruikt maar je kunt uiteraard ook een andere smaak kiezen.

Flapjacks

Flapjacks zijn koeken die worden gemaakt van havermout, boter en suiker. Soms wordt er ook wel eens honing en muesli gebruikt. Ik heb voor deze flapjacks dus een deel van de boter vervangen door pindakaas en een deel van de suiker door jam. Hierdoor hebben ze veel meer smaak. Deze havermoutkoeken zijn een traditioneel gerecht die in Groot-BrittanniĆ« worden gegeten bij de thee als de kinderen uit school komen. De naamĀ flapjack werd al in de 17e eeuw gebruikt, maar toen verwees het nog naar een platte koek die meer op een pannenkoek leek. Sinds 1935 wordt in Engeland de naam alleen nog voor havermoutkoeken gebruikt, maar in de Verenigde Staten verwijst het nog wel naar een platte pannenkoek. Meer over flapjacks lees je hier.

Ingrediƫnten

 • 200 gr havermout
 • 75 gr boter + extra om in te vetten
 • 250 gr 100% pindakaas met stukjes noot
 • 8 el jam naar keuze
 • 80 gr lichtbruine basterdsuiker
 • Snufje zout
 • Materialen: bakvorm of ovenschaal van 20 x 20 cm, 2 kommetjes, pannetje

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden of 160 hete lucht. Vet de bakvorm in met boter en bekleed met een vel bakpapier. De boter dient om het bakpapier te laten plakken en in vorm te houden.
 2. Houd 3 eetlepels pindakaas en 3 eetlepels jam apart in kommetjes.
 3. Doe de rest van de pindakaas en jam met de boter en suiker in een pannetje en verwarm al roerend op middelhoog vuur tot de boter en suiker gesmolten zijn en het geheel goed gemengd is. Neem de pan van het vuur en roer snel de havermout erdoor.
 4. Schep het mengsel in de bakvorm en verdeel gelijkmatig. Druk stevig aan en laat 5 minuten afkoelen.
 5. Verdeel de achtergehouden jam en pindakaas erover en bak 20 tot 25 minuten tot het geheel goudbruin is. Laat volledig afkoelen in het bakblik.
 6. Neem met het bakpapier uit de vorm en snijd in gelijke flapjacks van 5 x 5 cm.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*