Flatbread met biefstukreepjes, blauwe kaas en balsamico

Flatbread met biefstukreepjes, blauwe kaas en balsamico

Het is weer fastfood vrijdag! Of voor mij is het eigenlijk meer makkelijke maaltijd vrijdag want fastfood associeer ik toch het meest met burgers, friet, Tex-Mex en snacks. Soms vind ik het ook best lastig om weer wat nieuws te verzinnen als je al zoveel in je leven hebt gemaakt. En als je een foodblog hebt kun je ook niet steeds hetzelfde maken, je moet met nieuwe recepten blijven komen. Anyway… ik had weer eens zin om flatbread te maken maar dan niet met döner kebab, gyros of shoarma want al zo vaak gedaan. Dus besloot ik iets met biefstuk te doen, biefstukreepjes in dit geval, in combinatie met blauwe kaas, ui en balsamicosiroop.

Flatbread en biefstukreepjes

Ik heb voor dit gerecht zelf flatbread gemaakt volgens dit recept. Dat kost uiteraard meer tijd dus als je daar geen zin in of tijd voor hebt, koop dan gewoon pita’s of tortilla’s. Of misschien heb je iets van een Turkse winkel ofzo in de buurt waar ze dit wat dikkere flatbread verkopen. Welke blauwe kaas je gebruikt maakt niet uit, het hangt af van jouw smaak en budget. Roquefort, stilton, gorgonzola, Bleu d’Avergne, danablu, het kan allemaal.

En wat betreft de biefstukreepjes geef ik er altijd de voorkeur aan om biefstukjes te kopen en die zelf te snijden. In de supermarkt zie je ook runderreepjes (of biefreepjes, wokpuntjes etc.) maar ik ben daar geen fan van omdat het doorgaans geen biefstuk is maar gesneden van andere delen van het rund. Bovendien zijn ze niet goed gesneden waardoor ik het vlees snel taai vind worden bij het bakken. Dat snijden gaat machinaal dus wordt er niet gelet op de ‘draadrichting’. Om ervoor te zorgen dat biefstukreepjes lekker mals blijven tijdens het bakken, moet je het altijd tegen de draad in snijden. Hoe je dit kunt zien? De ‘draden’ zijn de groefjes in het vlees. Heb je het vlees voor je liggen met de groefjes horizontaal, dan snijd je het verticaal in reepjes.

Nog een weetje: met boter bedoel ik altijd echte boter, beter bekend als roomboter. Boter heeft echter snel de neiging om te verbranden maar dat gebeurt niet als je ook wat olie toevoegt. Vandaar dat je in recepten vaak een combinatie van boter en olie ziet. En nog een tip: doe altijd pas zout op het vlees vlak voordat het de pan in gaat. Als je het te lang gezouten laat liggen, onttrekt het zout vocht uit het vlees waardoor het taaier wordt.

Ingrediënten

 • 2x flatbread, pita of tortilla
 • 2 biefstukjes, op kamertemperatuur
 • 50 gr blauwe kaas
 • 1 kleine rode ui
 • 50 ml balsamicoazijn
 • 2 tl bruine suiker
 • Bieslook
 • Sla, soort naar wens
 • 1 el milde olijfolie
 • 1 el boter
 • Optioneel: ½ paprika in reepjes
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: koekenpan

Aan de slag!

 1. Snijd de biefstuk in reepjes en de ui in dunne halve ringen. Kruid de biefstukreepjes met zout en peper.
 2. Verhit de olie en boter in een koekenpan en bak de biefstukreepjes snel rondom bruin. Schep ze op een bord.
 3. Doe de ui en eventueel paprika in de pan en bak een minuut of 4 op matig vuur. Voeg de balsamicoazijn en suiker toe, verlaag het vuur een laat al roerend reduceren tot het iets is ingedikt. Het moet de dikte van siroop hebben, niet van stroop.
 4. Verwarm ondertussen het flatbread.
 5. Doe de biefstukreepjes met de vrijgekomen sappen op het bord terug in de pan en warm nog even door.
 6. Verdeel sla en biefstukreepjes over het flatbread, knip er wat bieslook over en verbrokkel de blauwe kaas erover.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*