
Flatbread met gegrilde kip, pijnboompitjes en yoghurt
Vorige week geen kip gegeten en dan mis ik mijn favoriete stukje vlees alweer. Wel lekker makkelijk gehouden in flatbread want ik heb al een tijd geen puf voor uitgebreide maaltijden, laat staan de meer zware winterkost. De kip heb ik eerst lekker in gekruide yoghurt gemarineerd en daarna gegrild. Door de yoghurt wordt de kip heerlijk mals en is het sneller gaar. Om het geheel af te maken bestrijk je het flatbread met wat yoghurt en vul je het ook nog met wat pijnboompitjes, komkommer, tomaat en peterselie. Overigens had ik nog tzatziki over van een ander gerecht, dus heb ik dat gebruikt om op te maken.
Flatbread
Flatbread wordt eigenlijk wel over de hele wereld gegeten. Van de naan in India tot de roti in Suriname. Als je deze lijst in Wikipedia bekijkt, zal het je verbazen hoeveel landen hun eigen vorm van flatbread hebben. Deze maak je zonder gist en bak je gewoon in de pan, dus dat gaat vrij snel omdat het deeg niet hoeft te rijzen. Door een combinatie van bakpoeder in zelfrijzend bakmeel en yoghurt, bolt het flatbread toch iets op en is het niet zo plats als bijvoorbeeld een tortilla. De Griekse pita is overigens ook een vorm van flatbread maar die maak ik wel met gistdeeg.
Ingrediënten
- 4 flatbread (recept)
- 2 kipfilets of 4 kipdijfilets
- 200 gr Griekse yoghurt
- 1 tl gemalen piment (allspice)
- 1 tl za’atar
- 2 teentjes knoflook
- 25 gr pijnboompitjes
- 2 tomaten
- ½ komkommer
- Verse peterselie
- 1 biologische citroen
- 2 tl neutrale olijfolie
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: vershoudfolie, fijne rasp, citrus handpers, schaal, koekenpan, grillpan
Aan de slag!
- Sla de kip tussen 2 laagjes vershoudfolie wat platter.
- Rasp de schil van de citroen (niet biologisch eerst boenen onder koud stromend water) en pers de citroen uit. Hak de knoflook fijn.
- Meng in een schaal de helft van de yoghurt met citroenrasp, de helft van het citroensap, piment, za’atar, knoflook, olie en wat zout en peper. Wentel de kip erin en laat afgedekt minstens 30 minuten marineren in de koelkast.
- Rooster ondertussen de pijnboompitjes in een droge koekenpan en laat afkoelen. Halveer de tomaten, schraap zaadjes en vocht eruit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de komkommer. Hak wat peterselie grof tot je ca. 2 eetlepels hebt.
- Verhit een grillpan goed heet. Neem de kip uit de marinade en laat een beetje uitlekken. Grill de kip 5 tot 6 minuten per kant. Snijd daarna in repen.
- Toast flatbread nog kort in de grillpan. Bestrijk met de rest van de yoghurt en beleg met kip, pijnboompitjes, tomaat, komkommer en peterselie. Besprenkel met de rest van het citroensap en vouw ze dubbel.