Flatbread met gerookte forel, rode biet en mierikswortelsaus

Flatbread met gerookte forel, rode biet en mierikswortelsaus

Vorige week had ik een recept met gerookte forel op het menu maar ik had nog best veel forel over. Dat heb ik gelijk ingevroren want ik had er de rest van de week geen bestemming voor. Gerookte forelfilet is wat steviger en minder vet dan bijvoorbeeld makreel en kan dus prima in de vriezer. Voor vandaag wilde ik geen zware maaltijd maar wel al een beetje herfstachtig, dus heb ik voor het herfstachtige gekozen voor geroosterde rode biet maar dan lekker op flatbread met de forel en een frisse mierikswortelsaus met dille.

Forel

De forel die wij het meest eten is gekweekte zoetwater regenboogforel (ook bekend als zalmforel). Overigens is de meeste forel sowieso zoetwatervis maar er bestaat wel zeeforel. Echter trekt ook de zeeforel via de rivieren naar zoet water (beken en meren) om te paaien. De nieuwe forellen die daaruit voortkomen gaan dan of weer naar zee of ze blijven in zoet water. Die in zoet water blijven worden dan beekforel genoemd. Wilde zeeforel en beekforel is echter vrij schaars, daarom wordt forel veelal gekweekt en is daardoor ook het hele jaar verkrijgbaar. Zelfs in forel visvijvers is de vis niet wild maar eerst gekweekt en daarna uitgezet.

Ingrediënten

  • Voor het flatbread:
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 250 gr yoghurt
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • Voor de mierikswortelsaus:
  • 2 el mierikswortel
  • 2 el crème fraîche
  • Bakje dille
  • 1 citroen
  • Verder nodig:
  • 2 à 3 rauwe rode biet
  • 200 gr gerookte forel filet
  • Neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper

Aan de slag!

  1. Hak voor de mierikswortelsaus de helft van de dille fijn en rasp ca. een theelepel van de citroenschil. Meng in een kommetje, mierikswortel, crème fraîche, dille en citroenrasp en breng op smaak met een kneepje citroensap, zout en peper. Maak wat dunner met water. Zet tot gebruik in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Schil de biet en snijd in dunne plakjes. Leg de plakjes op de bakplaat, besprenkel ze met wat olie en maal er peper en zout over. Rooster de biet ca. 20 minuten in het midden van de oven.
  4. Meng ondertussen meel, yoghurt, bakpoeder en zout in een kom tot een samenhangend geheel. Neem uit de kom en kneed even door op een met meel bestoven werkvlak. Als het te plakkerig blijft, gewoon wat meer meel toevoegen. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en rol ze heel dun uit tot een ronde lap (ca. 5 mm) die in een normaal formaat koekenpan past.
  5. Verhit een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Leg een flatbread in de pan en bak enkele minuten tot het wat gaat ‘opblazen’ en goudbruine ‘ogen’ aan de onderkant heeft. Keer om en bak de andere kant iets korter. Herhaal met de rest.
  6. Beleg elke flatbread met geroosterde biet en verdeel de forel in stukjes erover. Besprenkel vervolgens met de mierikswortelsaus en verdeel er nog wat plukjes dille over.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*