Flatbread met knoflook en mozzarella

Flatbread met knoflook en mozzarella

Eigenlijk wil ik er niet meer over beginnen maar je kunt er gewoon niet omheen dat we, op het moment van dit schrijven, in een coronacrisis leven en we dringend worden verzocht om binnen te blijven en alleen naar buiten gaan om boodschappen te doen. Of hooguit een blokje om. Ik kom alleen op maandagochtend nog de deur uit om voor de hele week boodschappen te doen. Door al drie weken lang opgesloten te zitten wordt mijn trek in comfort food groter en groter. En daaronder valt ook dit flatbread met knoflook en mozzarella! Heel lekker om uit het vuistje te snacken (bij de borrel) maar je kunt het ook als onderdeel van een Midden-Oosterse maaltijd of bij mezze serveren.

Flatbread of pizza?

Als je dit zo ziet, zou het ook een héél simpele pizza kunnen zijn. Verschil is echter dat pizzadeeg altijd wordt gemaakt met gist. Met flatbread kan dat ook maar vaak wordt dit gemaakt met zelfrijzend bakmeel. Fijne daarvan is dat je het deeg niet eerst nog een half uur of langer hoeft te laten rijzen omdat je hier zelfrijzend bakmeel in combinatie met yoghurt gebruikt. Het zuur van de yoghurt activeert het bakpoeder wat in een vaste verhouding door de bloem is verwerkt. Ik heb hier echter nog een klein beetje extra bakpoeder aan toegevoegd. De verhouding van bloem en bakpoeder in zelfrijzend bakmeel is 15 gram bakpoeder op 500 gram bloem. Je kunt dit dus ook zelf maken. Echter soms heb je wat meer bakpoeder en soms wat minder nodig. Meer is niet lastig, dat voeg je gewoon toe zoals in dit recept. Rutger Bakt legt dit haarfijn uit.

Ik heb hier niet een bol mozzarella gebruikt maar geraspte. Dat koop je ook gewoon in de supermarkt. Deze is anders dan de witte bollen in zakjes met vocht. De bollen mozzarella zijn heel jong, de geraspte is steviger en iets rijper. Dat zie je ook aan de lichtgele kleur. Jonge mozzarella is lastig te raspen. Die moet je dan eerst in keukenpapier wikkelen en zo wat laten uitdrogen voordat je het een beetje normaal kunt raspen.

Ingrediënten

 • 250 gr zelfrijzend bakmeel
 • 260 gr yoghurt
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 tl zout
 • 150 gr geraspte mozzarella
 • 5 teentjes knoflook
 • Verse peterselie
 • 120 gr zachte boter
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper

Aan de slag!

 1. Meng meel, yoghurt, bakpoeder en zout in een kom tot een samenhangend geheel. Neem uit de kom en kneed even door op een met meel bestoven werkvlak. Als het te plakkerig blijft, gewoon wat meer meel toevoegen. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en rol ze heel dun uit tot een ronde lap (ca. 5 mm) die in een normaal formaat koekenpan past. Zijn ze te dik voor jouw koekenpan, maak er dan 5. Je kunt uiteraard ook meerder kleintjes maken.
 2. Hak zoveel peterselie fijn tot ca. 3 eetlepels. Meng 2 lepels met de knoflook uit de pers door de zachte boter en breng op smaak met zout en peper.
 3. Verwarm de oven voor op 200 graden. Als je oven niet zo groot is, dan moet je mogelijk in 2 keer bakken. Of je werkt met 2 bakplaten of bakplaat en rooster tegelijk (1 in het midden en 1 onder). Bekleed met bakpapier.
 4. Verhit een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Leg een flatbread in de pan en bak enkele minuten tot het wat gaat ‘opblazen’ en goudbruine ‘ogen’ aan de onderkant heeft. Keer om en bak de andere kant iets korter. Herhaal met de rest.
 5. Leg de flatbreads op de bakplaat(en) en bestrijk ze met de knoflookboter. Verdeel de mozzarella en de rest van de peterselie erover.
 6. Bak nog ca. 5 minuten in de oven.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*