Flinterdunne aardappels met knoflook en tijm

Flinterdunne aardappels met knoflook en tijm

Ga jij dit jaar met de kerst uitpakken met een uitgebreid diner met misschien wel een kalkoen op tafel als piece de resistance? Je hebt dan natuurlijk ook bijgerechten nodig. Als je nog ruimte in de oven hebt, denk dan eens aan deze flinterdunne semi krokante aardappels met knoflook en tijm. Weer eens wat anders dan een gratin!

Welke aardappels?

Omdat de aardappels vrij lang in de oven moeten en voor een deel ook in de bouillon staan, heb je hiervoor vastkokende aardappels nodig. Kruimige aardappels zouden namelijk in de bouillon uit elkaar vallen. Ik gebruik meestal de gourmandine voor dit soort ovengerechten, bijvoorbeeld ook hasselback aardappels. De aardappelschijfje moeten overigens allemaal ongeveer even groot zijn voor een gelijkmatige garing. Van de 2,5 kilo gebruik je dus ook niet alles. Het is een beetje puzzelen om schijfjes te gebruiken doe ongeveer even groot zijn. Wat overblijft kun je een dag of twee in water bewaren en er later nog chips van bakken!

Ingrediënten

  • 2,5 kg middelgrote vastkokende aardappels
  • 3 teentjes knoflook
  • Paar takjes verse tijm
  • 100 ml bouillon (soort naar wens)
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • 75 ml extra vergine olie + extra om in te vetten
  • 1 tl grof gemalen zwarte peper
  • 1 tl grof zeezout
  • Materialen: mandoline of foodprocessor met hulpstuk voor schijfjes, ovenschaal, aluminiumfolie, fijne rasp

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht.
  2. Schil de aardappels en schaaf ze met een mandoline of een foodprocessor in plakjes van 2-3 mm. Ris tijm van de takjes tot je een volle eetlepel hebt.
  3. Meng in een kom de olijfolie met de tijm, geperste knoflook en peper en meng de aardappels erdoor.
  4. Vet een ovenschaal in met wat olie en arrangeer de aardappels rechtop in rijen of rond als je een ronde schaal gebruikt. Giet via een zijkant van de schaal de bouillon erbij en bestrooi het geheel met zeezout. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie (matte kant naar binnen) en zet de schaal 30 minuten in de oven. Verwijder de folie en bak 40 tot 45 minuten tot de aardappels gaar zijn en de bovenkant krokant.
  5. Neem de schaal uit de oven, rasp er met een fijne rasp wat Parmezaanse kaas over en bestrooi met wat extra tijm. Laat 5 minuten staan alvorens te serveren.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*