Focaccia met rozemarijn en zeezout

Focaccia met rozemarijn en zeezout

Op zaterdag maak ik bijna altijd een pan verse soep, zoals groentesoep vandaag. En meestal bak ik daar dan ook lekker vers brood bij. Deze focaccia (Italiaans plat brood) met rozemarijn en zeezout gaat echt heerlijk samen met groentesoep. Maar is natuurlijk ook lekker als onderdeel van een Italiaanse maaltijd of als sandwich met een Italiaanse twist, bijvoorbeeld met tomaat, mozzarella en basilicum of pesto.

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 7 gr (zakje) droge gist
  • 30 ml (2 el) extra vergine olijfolie
  • ½ tl suiker
  • 10 gr (2 tl) zout
  • 2 à 3 takjes rozemarijn, naaldjes gerist
  • 1 el grof zeezout
  • 340 ml handwarm water
  • Hulpmiddelen: kommetje, kom, vershoudfolie, bakblik of bakpapier

Aan de slag!

  1. Doe de gist met de suiker en een 2 eetlepels van het water in een kommetje en roer goed door. Laat ca. 5 minuten staan tot het belletjes gaat vormen.
  2. Doe de bloem in een kom en maak een kuil in het midden. Strooi het gewone zout langs de rand. Doe het gistmengsel, de rest van het water en de olijfolie in de kuil.
  3. Meng de bloem er van binnen naar buiten door tot een samenhangend geheel.
  4. Stort op een werkvlak en kneed het deeg 10 minuten tot het glad en soepel is. Het deeg is plakkerig en dat zal het ook blijven. Je mag het werkvlak licht met bloem bestuiven maar voeg tijdens het kneden zeker geen bloem meer toe. Liever je handen een beetje met olie invetten zodat het minder plakkerig wordt.
  5. Doe terug in de kom ingevet met wat olie, dek af met vershoudfolie en laat een uur of tot het volume verdubbeld is op een warme plek rijzen.
  6. Vet het bakblik in met wat olie of bekleed en bakplaat met bakpapier.
  7. Stort het deeg in het bakblik of op de bakplaat en druk platter. Vorm het deeg nu tot een rechthoekige lap. Bestrijk het licht met wat olie en dek af met vershoudfolie. Laat weer een uur rijzen.
  8. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.
  9. Verwijder de folie en druk met je vingertoppen kuiltjes gelijkmatig in het deeg. Bestrooi het deeg met grof zeezout en de rozemarijn.
  10. Bak de focaccia in het midden van de oven in 20 tot 25 minuten goudbruin. Neem uit de oven en laat op een rooster afkoelen.

Advertentie
 

2 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*