Fondant aardappels – crispy van buiten, zacht van binnen

Fondant aardappels – crispy van buiten, zacht van binnen

Alles wat je met aardappels kunt doen, heb ik wel gedaan. Op één recept na: fondant aardappels. Ik vond het dan ook eens een keer tijd worden om dit recept aan mijn repertoire toe te voegen! Het is weer eens wat anders dan gebakken of geroosterde aardappels en ook echt ontzettend lekker!

Fondant aardappels

De Franse naam voor fondant aardappels is pommes fondantes. Gek genoeg kon ik niet heel veel vinden over de geschiedenis ervan behalve dat de oorsprong van deze aardappelbereiding in Frankrijk ligt waar de aardappels in veel restaurants werden geserveerd. Ik heb echter ook gelezen dat dat tegenwoordig een stuk minder is maar geen idee of dat ook echt zo is. Ik had ze wel eens online voorbij zien komen maar vooral in verschillende kookprogramma’s, zoals Masterchef. De bereiding is vrijwel overal hetzelfde met knoflook, rozemarijn, tijm, veel boter en bouillon. Alleen zet de ene chef de pan in de oven en de andere houdt het gewoon op het vuur met een deksel op de pan. Het ziet er best chique uit maar het is totaal niet moeilijk te maken. Het duurt alleen wat langer dan gewoon aardappels bakken.

Ingrediënten

 • 8 middelgrote kruimige aardappels
 • 4 teentjes knoflook
 • 2 takjes rozemarijn
 • 2 takjes tijm
 • 200 gr boter
 • 1 el neutrale olijfolie
 • 200 ml kippen- of groentebouillon
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper.
 • Materialen: koekenpan

Aan de slag!

 1. Schil de aardappels en snijd van de bolle kanten een stukje af zodat je mooie rondjes met 2 platte kanten overhoudt. Pel de knoflook en kneus de teentjes.
 2. Verhit de olie op middelhoog vuur in een koekenpan en bak de aardappels op een platte kant 5 tot 7 minuten tot ze diep goudbruin zijn. Keer ze om en doe hetzelfde met de andere kant.
 3. Doe de boter bij de aardappels en laat smelten. Verdeel de knoflook, rozemarijn en tijm tussen de aardappels en maal er zout en peper over.
 4. Schenk de bouillon erbij (voorzichtig want de boter kan spetteren), doe het deksel op de pan en laat op matig vuur 25 tot 30 minuten sudderen tot de fondant aardappels zacht zijn.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*