Franse frietjes met raclettekaas, gerookte ham en augurkjes

Franse frietjes met raclettekaas, gerookte ham en augurkjes

Toen ik nog jaarlijks op wintersport ging, was dat altijd rond deze tijd (eerste helft van maart). Ik heb in al geen 10 jaar meer geskied (omdat ik niemand heb die ook dol op wintersport is) maar nog altijd mis ik het enorm in deze tijd van het jaar. Daarom maak ik dan wel eens een gerecht wat me echt aan wintersport doet denken. Zoals deze Franse frietjes met raclettekaas, gerookte ham en augurkjes!

Franse frietjes

Ik heb voor deze schotel gekozen voor Franse frietjes voor de afwisseling maar ook omdat ik deze hiervoor het beste vond passen. Gewone friet kan uiteraard ook maar ik zou niet gaan voor dikke frieten. De kaas blijft er dan teveel bovenop liggen in plaats van dat het lekker tussen de friet smelt. De gerookte ham die ik heb gebruikt is Schwarzwälder schinken. Daarvoor ga ik speciaal naar de Aldi want die vind ik het allerlekkerst. De ham heeft echt een goed sterke rooksmaak en geur en de plakken zijn niet zo flinterdun maar stevig. Echt een aanrader! Kun je geen raclettekaas vinden, neem dan bijvoorbeeld gruyère want deze heeft ook een lekker sterke smaak.

Heeft jouw oven geen grill, zet dan de schaal op 200 graden of 180 hete lucht in de oven. Mijn oven is instelbaar op grill, boven- en onderwarmte en hete lucht maar ik gebruik zelf de hete lucht functie vrijwel nooit. En als ik de grill gebruik (wat gewoon het bovenwarmte element is), moet ik ook de temperatuur instellen. Ik heb in dit geval dus ook 200 graden gedaan.

Ingrediënten

  • 500 gr Franse frietjes
  • 120 gr raclettekaas
  • 100 gr gerookte droge/rauwe ham
  • Handje kleine zure augurkjes (cornichons)
  • Zout
  • Materialen: airfryer of friteuse, grote ovenschaal

Aan de slag!

  1. Bereid de Fransje frietjes volgens aanwijzingen op de verpakking in de airfryer of gewone friteuse.
  2. Zet de grill van de oven aan (zie tip bovenaan).
  3. Snijd ondertussen de augurkjes in plakjes en scheur of snijd de ham en raclettekaas in stukjes.
  4. Schud de Franse frietjes om met wat zout en doe ze in een grote ovenschaal. Verdeel de ham en raclettekaas erover (gebruik je meer van beiden, dan een deel eerst door de frietjes mengen) en zet de schaal onder de grill/in de oven tot de kaas gesmolten is. Top met de augurkjes en serveer direct.

Meer wintersport heimwee:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*