Franse uiensoep met gehaktballetjes

Franse uiensoep met gehaktballetjes

Met het koudere weer had ik weer zo’n zin een lekkere pan soep. Nog niet een stevige wintersoep maar wel een lekker hartige. Sowieso ben ik dol op Franse uiensoep en ik maak het dan ook wel eens in de paar maanden, maar deze keer heb ik het eens anders gedaan. In plaats van gratineren met een stuk stokbrood en kaas, heb ik nu gehaktballetjes in de soep gedaan. En natuurlijk ook nog lekker gruyère erover!

Franse uiensoep

Hoewel uiensoep best een eenvoudige soep is, is het helaas niet een lekker snel klaar soepje. Je moet er toch even 1,5 uur voor uittrekken met het snijden van de uien, het stoven van de uien, dan nog laten trekken en uiteindelijk gratineren. Maar je kunt de soep wel al een dag eerder maken. Laat ‘m dan goed afkoelen op een koele plek en zet de soep pas in de koelkast wanneer hij echt afgekoeld is. In de koelkast gaat het afkoelen namelijk te snel en dan is er een grote kans dat de bouillon verzuurt. Overigens wordt uiensoep al gegeten sinds de Romeinse tijd. Het was een soep van de armen omdat uien volop beschikbaar waren en makkelijk om te telen. De huidige moderne versie met runderbouillon is in de 18e eeuw ontstaan in Parijs.

Ingrediënten

  • Voor de gehaktballetjes:
  • 300 gr gehakt, soort naar wens
  • 50 gr gruyère
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 ei
  • 2 el gehakte peterselie
  • 3 el paneermeel
  • 2 el neutrale olie
  • Zout en peper
  • Voor de uiensoep:
  • 700 gr uien
  • 75 gr boter
  • 300 ml droge witte wijn
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter runderbouillon
  • 50 gr gruyère
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen:

Aan de slag!

  1. Begin met de soep. Snijd hiervoor de uien in dunne halve ringen en hak de knoflook fijn.
  2. Neem een kookpan van tenminste 1,5 liter inhoud. Zet deze op een vel bakpapier en omtrek de pan met een potlood. Knip de cirkel uit het papier.
  3. Smelt de boter in de pan en voeg de uien toe. Roer tot de uien goed tot ze bedekt zijn met boter. Leg de cirkel bakpapier op de uien en laat op heel laag vuur ca. 30 minuten stoven tot ze goudgeel en zacht zijn. Ze mogen niet bakken! Neem het bakpapier weg, voeg de laatste minuut de knoflook en de tijm toe en bak eventjes mee.
  4. Voeg de bouillon en de wijn toe en breng op middelhoog vuur aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat ca. 45 minuten op laag vuur zachtjes trekken. Langer mag ook.
  5. Meng ondertussen voor de gehaktballetjes alle ingrediënten (behalve de olie) in een kom en breng op smaak met zout en peper. Draai er gehaktballetjes ter grootte van een golfballetje van.
  6. Verhit de olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes op middelhoog vuur rondom bruin. Doe ze in de uiensoep en laat nog even meewarmen.
  7. Verwarm ondertussen de ovengrill (bovenwarmte 180 graden bij een elektrische oven) voor. Schep de soep in kommen en verdeel de gruyère erover. Zet eventueel even onder de grill tot de kaas gesmolten is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*