Klassieke Franse uiensoep

Klassieke Franse uiensoep

Deze Franse uiensoep maak ik best regelmatig en zo ook gisteren weer. Ik dacht dan ook eigenlijk dat het recept al lang online stond, maar dat bleek dus niet het geval. Maar goed, beter laat dan nooit! Ik kan hier echt zo van genieten! Lekker hartig en het stokbrood met de gegratineerde Gruyère of Emmentaler maakt het uiteraard helemaal af.

Franse uiensoep

Hoewel Franse uiensoep best een eenvoudige soep is, is het helaas niet een lekker snel klaar soepje. Je moet er toch even 1,5 uur voor uittrekken met het snijden van de uien, het stoven van de uien, dan nog laten trekken en uiteindelijk gratineren. Maar je kunt de soep wel al een dag eerder maken. Laat ‘m dan goed afkoelen op een koele plek en zet de soep pas in de koelkast wanneer hij echt afgekoeld is. In de koelkast gaat het afkoelen namelijk te snel en dan is er een grote kans dat de bouillon verzuurt. Overigens gebruik ik vaak zelfgemaakte bouillon als ik dat op voorraad heb in de vriezer of weckpotten maar het kan ook gewoon met runderfond of bouillonblokjes.

Eet je vegetarisch of vegan, gebruik dan de ouderwetse Maggi bouillonblokjes (al kunnen deze wel sporen van melk en ei bevatten). Ik heb het wel eens met verse groentebouillon uitgeprobeerd voor een vegetarische versie, maar ik vond dat gewoon echt niet lekker. Het benadert niet de smaak van een echte Franse uiensoep. Maggi blokjes komen dan meer in de buurt. Kaas kun je vervangen door een vegan versie, bijvoorbeeld van Violife.

Ingrediënten

  • 1 kilo uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1,5 liter runderbouillon (recept)
  • 300 ml droge witte wijn
  • 5-10 takjes verse tijm, afhankelijk van de grootte
  • 75 gr boter
  • 4 grote of 8 kleine sneetjes stokbrood
  • 100 gr Gruyère of Franse emmentaler
  • Gehakte bladpeterselie voor garnering
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: ruime kookpan, bakpapier

Aan de slag!

  1. Snijd de uien in dunne halve ringen en hak de knoflook fijn.
  2. Neem een kookpan van tenminste 1,5 liter inhoud. Zet deze op een vel bakpapier en omtrek de pan met een potlood. Knip de cirkel uit het papier.
  3. Smelt de boter in de pan en voeg de uien toe. Roer tot de uien goed tot ze bedekt zijn met boter. Leg de cirkel bakpapier op de uien en laat op heel laag vuur ca. 30 minuten stoven tot ze goudbruin en zacht zijn. Ze mogen niet hard bakken!
  4. Rasp ondertussen de kaas en ris de tijmblaadjes van de takjes.
  5. Neem het bakpapier van de uien en voeg de laatste minuut de knoflook en de tijm toe en bak eventjes mee.
  6. Voeg de bouillon en de wijn toe en breng op middelhoog vuur aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat ca. 45 minuten op laag vuur zachtjes trekken. Langer mag ook.
  7. Verwarm de grill van de oven voor. Grill de sneetjes stokbrood aan beide kanten tot ze licht knapperig zijn, maar niet bruin.
  8. Verdeel de soep in ovenvaste kommen. Leg 1 groot sneetje of 2 kleine sneetjes stokbrood in elke kom en strooi de kaas erover. Zet onder de grill tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
  9. Bestrooi voor het serveren met wat gehakte peterselie.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*