Friet, of patat als jij het zo noemt, uit de airfryer

Friet, of patat als jij het zo noemt, uit de airfryer

Ik zeg het maar gelijk, ik ben geen fan van zelfgemaakte friet (of patat als jij het zo noemt) uit de airfryer. Ik heb het nu voor de derde keer geprobeerd en het wordt gewoon niet zo lekker als frituren. Ook uit de gewone oven vind ik het nog lekkerder. Bij de Philips airfryer geven ze aan eerst 10 minuten de friet poffen op 120 graden en daarna 22 minuten afbakken op 180 graden. Dat heb ik twee keer geprobeerd en had beide keren totaal niet het gewenste resultaat. Veel te droog en te hard. Deze keer heb ik het iets anders gedaan en dat was nog het beste resultaat maar het haalt het gewoon niet bij mijn favoriete manier van friet bakken: triple cooked à la Heston Blumenthal. Anyway, voor wie echt niet ouderwets wil frituren in olie deel ik toch airfryer patat op de manier zoals ik het nu heb gedaan.

Meer over friet

Een tijdje terug schreef ik al een hele blog over friet, frites of patat en de bereidingsmanieren en gaf toen ook al aan dat de airfryer niet mijn favoriete methode is. Maar ik ben nog wel van plan om het nog één keer op weer een andere manier te proberen. Als ik namelijk triple cooked of ovenfriet maak, dan kook ik de frieten eerst even voor. Hierdoor worden ze uiteindelijk lekker krokant van buiten en fluffy van binnen. Dat ga ik dus nog eens proberen in plaats van die 10 minuten poffen op 120 graden. En wat ook verschil maakt is dat ik ovenfriet op de bakplaat goed kan uitspreiden en ik zet de oven dan niet op hete lucht maar op boven- en onderwarmte. De airfryer blaast als een malle (wat uitdrogend werkt) en dan ligt de friet ook nog eens gestapeld. Daarom moet je zeker niet teveel frieten tegelijk in het mandje doen. Plus lekt dat kleine beetje olie wat je gebruikt ook nog eens weg uit het mandje. Zoals gezegd vind ik ze tot nu te droog en te hard en zijn ze zelfs half hol (door uitdroging) van binnen in plaats van lekker fluffy. Maar mocht iemand een tip hebben hoe ik friet wel fantastisch uit de airfryer krijg, dan verneem ik dat graag!

Ingrediënten

  • 2 à 3 middelgrote aardappels per persoon
  • 1 à 2 el neutrale olie
  • Materialen: 2 kommen, airfryer

Aan de slag!

  1. Schil de aardappels en snijd ze in frieten van ca. 1 cm dik. Spoel ze ze goed af in een kom en laat ze vervolgens een half uur in koud water staan. Dep ze daarna goed droog.
  2. Verwarm de airfryer voor op 120 graden en bak de friet 10 minuten. Als je heel veel friet hebt, of een normale maat airfryer in plaats van XL, doe dit dan in porties. Teveel friet in het mandje komt het eindresultaat niet ten goede. Laat afkoelen.
  3. Schud de friet om met wat olie. Bak de friet nu 10 minuten op 160 graden. Wederom in porties als het veel is.
  4. Bak de friet tot slot nog 5 tot 10 minuten op 180 graden.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*