frambozen bavarois en gelei taart

Frisse frambozen bavarois en gelei taart

Voor deze frambozen bavarois en gelei taart hoef je niet te bakken in de oven want de koelkast doet het werk. Nou ja, jij doet al het werk en de koelkast maakt het af 😉 Eigenlijk was het mijn bedoeling om een simpel toetje van alleen de bavarois te maken maar uiteindelijk ben ik maar voor een hele taart gegaan. Ik kon toch wel wat mensen blij maken met een stukje. Vind je een hele taart teveel van het goede, halveer dan het recept en doe de bavarois in glaasjes. Eventueel zonder de bodem en/of gelei.

Verse of diepvries frambozen?

Ik geef mijn geld graag uit aan eten maar de prijs voor verse frambozen vind ik toch wat te gortig voor een frambozen bavarois. € 2,49 (Dirk en Plus) voor 125 gram, € 2,79 (AH) voor 140 gram, € 3,29 voor 250 gram (Plus) en 225 gram (AH) en zelfs € 4,39 voor 250 gram bij de Jumbo. Bedenk dat je voor deze taart zonder frambozen als garnering erbij te rekenen al 670 gram nodig hebt, dan wordt het met de rest erbij een prijzig toetje. Omdat je de frambozen toch moet pureren is het prima om gewoon diepvries te gebruiken. Daar is ook niets mis mee want ze worden direct na de oogst ingevroren zonder extra toevoegingen. De doosjes van 250 gram zijn met € 1,24 bij de Aldi het voordeligst, maar in sommige Jumbo filialen en online ook verkrijgbaar in een zak van 750 gram voor € 2,99.

Nog een tip over gelatine: het stolt pas bij een temperatuur onder de 20 graden. Dus je kunt de puree voor de bavarois en de gelei rustig al eerder maken tenzij de temperatuur in jouw keuken lager is. Gelatine is overigens een dierlijk product dus niet geschikt voor vegetariërs en veganisten. In plaats van gelatine kun je agar-agar gebruiken, een plantaardig product dat wordt gewonnen uit algen. Agar-agar moet je echter meekoken in plaats van op het laatst aan het warme product toevoegen. Ik heb er alleen nog nooit mee gewerkt en ken dus de verhoudingen niet ten opzichte van gelatine. Maar als vegan weet je dat zelf denk ik wel.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • Voor de bodem:
 • 200 gr lange vingers
 • 100 gr boter
 • 5 el frambozenjam
 • Voor de bavarois:
 • 500 gr frambozen (2 doosjes diepvries, ontdooid)
 • 500 ml slagroom
 • 125 gr suiker
 • 3 el citroensap
 • 3 blaadjes gelatine
 • Voor de gelei:
 • 170 gr frambozen (diepvries, ontdooid)
 • 15 gr suiker
 • 2 blaadjes gelatine
 • Verder nodig:
 • garnering naar wens zoals extra frambozen, slagroom, muntblaadjes
 • Materialen: springvorm (max. 25 cm), bakpapier, pannetje, keukenmachine, pan, staafmixer, mixer, zeef, kom

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Bekleed een springvorm met bakpapier en begin vervolgens met de bodem. Laat hiervoor de boter zachtjes smelten in een pannetje. Niet bruin laten worden! Maal de lange vingers in een keukenmachine en meng de boter erdoor. Verdeel het mengsel over de springvorm en druk stevig aan. Verdeel de jam erover en zet de vorm in de koelkast.
 2. De bavarois: laat de gelatine minstens 5 minuten weken in koud water. Doe de frambozen met het citroensap en de suiker in een pan en pureer met de staafmixer. Laat zachtjes verwarmen tot de suiker gesmolten is. Knijp de gelatine uit en roer door de puree. Wil je geen pitjes erin, druk de puree dan door een fijne zeef. Ik laat ze gewoon zitten want ik pulk ze er immers ook niet uit als ik frambozen zo eet. Laat afkoelen. Het hoeft niet ijskoud te zijn maar mag ook zeker niet meer heel warm aanvoelen.
 3. Klop als de frambozenpuree staat af te koelen alvast de slagroom stijf in een grote kom. Spatel de puree erdoor zodra het niet heel warm meer is. Niet roeren, maar rustig omscheppen. Giet het mengsel in de springvorm, verdeel gelijkmatig en laat 4 uur opstijven in de koelkast.
 4. De gelei: week de gelatine minstens 5 minuten in koud water. Doe de frambozen in het pannetje waarin je ook de puree hebt gemaakt en pureer met de staafmixer. Meng de suiker erdoor. Verwarm op laag vuur tot de suiker gesmolten is. Knijp de gelatine uit en roer door de puree. Laat afkoelen.
 5. Neem de taart uit de koelkast en schenk de gelei over de bavarois maar doe dit pas als de bavarois al flink stijf is (na ca. 4 uur) en de gelei goed afgekoeld. Maak glad met een spatel. Garneer de taart nu eventueel met frambozen (je hebt nog over van het derde doosje). Zet terug in de koelkast tot de de gelei stijf is. Ik vond ‘m pas na 6 uur stevig genoeg (koelkast op 5 graden) om te snijden maar heb ‘m zelfs een hele nacht laten staan. Maak je het gewoon in glaasjes om te lepelen dan kan het wel korter.
 6. Vlak voor serveren kun je de taart nog extra garneren met bijvoorbeeld toefjes slagroom en muntblaadjes.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *