Frisse salade met pulled chicken en knoflookcroutons

Frisse salade met pulled chicken en knoflookcroutons

Deze salade is weer grotendeels weer ontstaan met restjes en wat ik in huis heb. Alleen voor de pulled chicken heb ik kip gekocht en ook nog een appel. Appels eet ik echt nooit en ook hou ik niet van fruit in mijn eten, zeker niet in warm eten. Maar toch besloot ik nu eens appel als frisse toevoeging in een salade te verwerken. Het liefst had ik een Granny Smith gebruikt omdat die niet melig en lekker stevig en zuur is, maar helaas zijn die bij mijn dagelijkse supermarkt alleen per zes verkrijgbaar en dat eet ik echt niet op. Dus heb ik een Jonagold genomen, zoetzuur, stevig en niet melig. Voor de knoflookcroutons had ik nog een klein afbakstokbroodje. Die hoef je niet eerst voor te bakken want uiteindelijk bak je de blokjes toch in de pan. De salade bevat ook noten. Hiervoor heb ik wasabinootjes gebruikt. Het scherpe van de wasabi geeft een spannend effect bij elke hap. Hou je niet van wasabi, gebruik dan gerust een andere nootsoort naar smaak.

Pulled chicken

Pulled chicken is niets meer dan uit elkaar getrokken kip maar dat klinkt toch minder smakelijk dan in het Engels. In dit geval is de kip gepocheerd en daarna nog even gegrild. Het heeft dan ook niets meer te maken met langzaam gegaard vlees op de barbecue, zoals pulled pork. Omdat kip enkel gepocheerd in bouillon niet zo rijk aan smaak is, heb ik het daarom na het pocheren nog lekker gekruid en even gegrild.

Ingrediënten

  • 2 kipdijfilets of 1 grote kipfilet
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 zoetzure of zure stevige appel (bv. Jonagold of Granny Smith)
  • IJsbergsla of 2 kropjes baby romaine
  • Handje wasabinootjes (of andere noten naar wens)
  • 1 klein (afbak) stokbroodje of 2 petit pains
  • 3 el magere yoghurt
  • 2 tl witte wijnazijn
  • 1 tl grove mosterd
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 2 el milde olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kippenbouillonblokje
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, 2 kommen, koekenpan, klein kommetje, optioneel: grillpan

Aan de slag!

  1. Breng een liter water aan de kook met het bouillonblokje. Doe de kip in de pan, zet het vuur lager en pocheer (tegen de kook aanhouden) ca. 12 minuten.
  2. Zodra je de pan water hebt opgezet, ga je gelijk verder. Doe de milde olijfolie in een kom en pers de knoflook erboven uit. Laat even staan zodat de knoflooksmaak goed in de olie kan trekken. Snijd ondertussen de appel en bleekselderij in smalle reepjes, ca. 0,5 bij 5 cm max. Hak eventueel de noten grof. Snijd het brood in blokjes en meng door de knoflookolie.
  3. Inmiddels zou de kip gaar moeten zijn. Neem uit de pan en laat afkoelen. Optioneel kun je de kip ook gelijk na het pocheren nog kruiden naar wens en even in een licht met olie bestreken grillpan grillen voor wat meer smaak en kleur (heb ik gedaan). Vervolgens ook laten afkoelen.
  4. Verhit een koekenpan en bak hierin de knoflookcroutons krokant. Neem uit de pan en leg ze op keukenpapier.
  5. Maak de pulled chicken door de kip met 2 vorken uit elkaar te trekken.
  6. Klop in een kommetje een dressing van de yoghurt, azijn, mosterd en de extra vergine olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Scheur voldoende blaadjes ijsbergsla grof of maak de blaadjes van de baby romaine los.
  8. Verdeel over 2 borden de sla, bleekselderij, appel, noten, pulled chicken en knoflookcroutons en sprenkel de dressing erover.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*