Frites à la Heston Blumenthal

Frites à la Heston Blumenthal

De Britse topchef Heston Blumenthal, bekroond met maar liefst drie Michelinsterren voor zijn restaurant The Fat Duck, is één van mijn culinaire helden. Deze briljante chef doet dingen met eten op moleculair vlak die je niet zomaar nadoet in jouw eigen keuken(tje). Kun je dit wel, dan wordt het hoog tijd dat je zelf een restaurant opent 😉 Maar gelukkig deelt Heston ook recepten die wel redelijk gemakkelijk te maken zijn, zoals zijn triple cooked chips. Chips is overigens Brits voor frites. Wat wij chips noemen, noemen de Britten crisps. Maar dat terzijde.

Heston’s frites staan niet binnen no-time op tafel. Trek er maar wat uurtjes voor uit, want het vergt meerdere stappen in bereiding en afkoelen. Wel de tijd en het wachten waard, want lekker dit! Was ik al fan van mijn eerst voorgekookte ovenfrites, deze vind ik eigenlijk nog lekkerder! Yup… wel vetter. Dus ook minder gezond dan de ovenfrites. Maar ach… je maakt dit niet dagelijks. Kan best zo af en toe! En ook wel handig: na de tweede bereiding kun je de frites nog tot drie dagen gekoeld bewaren tot de laatste bereiding. Altijd makkelijk als je voor meerdere dagen maaltijden voorbereidt of een gezellig dinertje voor vrienden of familie in de planning hebt.

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 2 liter zonnebloem- of arachideolie
  • Zout
  • Materialen: kom, grote kookpan, schuimspaan, kookrekje of keukenpapier, grote schaal, frituurpan of grote pan met dikke bodem en kookthermometer

Aan de slag!

  1. Schil de aardappels en snijd ze in de lengte in frites van ca. 1,5 bij 1,5 cm. Doe ze in een grote kom, spoel met koud water en laat nog 5 minuten onder stromend water staan zodat overtollig zetmeel wegspoelt. Giet het water af.
  2. Vul een grote kookpan met water (minstens 2 liter) en doe de frites erin. Breng aan de kook. Zodra het water kookt, voeg je een ruime theelepel zout toe. Laat de frites koken tot ze net niet uit elkaar vallen, ca. 20 minuten. De randjes moeten een beetje ‘rafelig’ zijn.
  3. Schep de frites met een schuimspaan voorzichtig uit de pan en leg ze uitgespreid op een rekje of een paar lagen keukenpapier. Laat liggen tot ze uitgedampt zijn. Doe de frites in een grote schaal en zet minstens een uur in de koelkast. Ze moeten volledig afgekoeld zijn en weer stevig aanvoelen.
  4. Verhit de olie in de frituurpan of pan met dikke bodem tot 130 graden. Frituur de frites in kleine porties in ca. 5 minuten per portie tot ze lichtgeel en iets krokant zijn. Laat ze wederom uitgespreid uitlekken op een rekje of keukenpapier tot uitgedampt. Doe ze weer in de schaal (schoongeveegd) en zet weer minstens een uur in de koelkast. Op dit punt kun je de frites nog tot 3 dagen afgedekt bewaren tot definitieve bereiding. (Koelkast maximaal 7 graden!)
  5. Verhit de olie tot 180 graden en frituur de frites in 2 à 3 porties in 5 tot 7 minuten tot goudbruin en krokant. Doe ze in een kom met keukenpapier, bestrooi met zout, schud om en serveer direct.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*