Frittata met champignons, ham en spinazie (Keto)

Frittata met champignons, ham en spinazie (Keto)

Het is zaterdag en dat betekent dat ik niet al te moeilijk doe met koken. Het moet vooral iets zijn wat makkelijk eten is, met name met een bord op schoot. Dat kan een goed gevuld broodje zijn, soms ook soep of iets anders zoals vandaag: een frittata met champignons, ham en spinazie. Wat gelijk ook koolhydraatarm en Keto friendly is voor mijn lief.

Frittata

De frittata is in Italië ontstaan uit armoede om restjes groenten en pasta op te maken van de vorige dag(en) en met een paar eieren erbij toch weer wat op tafel te zetten wat de maag vult. Dit gerecht valt dan ook onder de cucina povera, oftewel de ‘armeluiskeuken’. Voor mij is dit niet uit armoede maar absoluut wel om zo geen voedsel te verspillen. Ik gooi niet graag snel iets weg als het nog niet nodig is. Dan ga ik kijken naar wat ik ermee kan en wat ik nog in huis heb om toe te voegen. Eventueel koop ik er dan nog wat ingrediënten bij om het nog lekkerder te maken. Want het fijne aan frittata’s is dat je er echt alle kanten mee op kan, wat voor kliekjes of restjes je ook maar hebt. Ik heb bijvoorbeeld al drie verschillende versies met pasta want soms kook ik teveel pasta dan wat ik uiteindelijk nodig heb. Onderaan dit recept zie je meer frittata recepten!

Ingrediënten

 • 8 eieren
 • 250 gr (kastanje) champignons
 • 250 gr hamblokjes
 • 200 gr spinazie
 • 1 teentje knoflook
 • 50 gr geraspte kaas
 • 1 tl gedroogde Italiaans of Provençaals kruiden
 • 1 el neutrale olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: ovenvaste koekenpan, kom

Aan de slag!

 1. Verwarm de ovengrill voor op 180 graden. Dus bij een multi-oven alleen de bovenwarmte. Anders gewoon voorverwarmen op 180 graden, ook bij hete lucht.
 2. Snijd de champignons in plakjes en snipper de knoflook.
 3. Verhit de olie in een ovenvaste koekenpan en bak de champignons enkele minuten tot ze zachter zijn. Voeg de knoflook toe en bak een minuut mee. Voeg de ham en spinazie toe en roerbak tot de spinazie geslonken is.
 4. Klop de eieren met de Italiaanse of Provençaalse kruiden en wat zout en peper los in een kom en giet over het mengsel. Bak de frittata ca. 5 minuten tot de eieren nagenoeg gestold zijn. Strooi de kaas erover en zet de pan onder grill tot de kaas gesmolten is.
 5. Snijd de frittata in kwarten

Meer frittata’s:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*