Frittata met zalm, aardappel, bosui en tuinerwten

Frittata met zalm, aardappel, bosui en tuinerwten

Soms heb je van die dagen dat je zin hebt in iets makkelijks maar het toch voedzaam moet zijn. Een frittata vind ik dan bijvoorbeeld ideaal omdat je er zoveel kanten mee op kan. Voor deze frittata heb ik zalm, aardappel, bosui, tuinerwten, dille en kaas gebruikt. Alles wat ik heb gebruikt had ik gewoon in huis. Eieren, aardappel, bosui en kaas standaard, zalm en tuinerwten had ik nog in de vriezer en dille nog over van een ander recept.

Frittata

De frittata is in Italië ontstaan uit armoede om restjes groenten en pasta op te maken van de vorige dag(en) en met een paar eieren erbij toch weer wat op tafel te zetten wat de maag vult. Dit gerecht valt dan ook onder de cucina povera, oftewel de ‘armeluiskeuken’. Voor mij is dit niet uit armoede maar absoluut wel om zo geen voedsel te verspillen. Ik gooi niet graag snel iets weg als het nog niet nodig is. Dan ga ik kijken naar wat ik ermee kan en wat ik nog in huis heb om toe te voegen. Eventueel koop ik er dan nog wat ingrediënten bij om het nog lekkerder te maken. Want het fijne aan frittata’s is dat je er echt alle kanten mee op kan, wat voor kliekjes of restjes je ook maar hebt. Ik heb bijvoorbeeld al drie verschillende versies met pasta want soms kook ik teveel pasta dan wat ik uiteindelijk nodig heb. Klik hier voor nog meer frittata recepten!

Tips voor het bakken van de frittata

Deze frittata zet ik op het laatst nog even onder de ovengrill omdat er kaas op gaat. Als je een elektrische oven hebt met instelbare standen, dan gebruik je enkel de bovenwarmte op 180 graden. Bovendien moet de koekenpan ovenbestendig zijn. Heb je geen instelbare standen, dan gewoon de pan in een voorverwarmde oven zetten (hete lucht dan op 160 graden). Wil je de oven helemaal niet gebruiken, doe dan gewoon een deksel op de pan tot de kaas gesmolten is. Het wordt dan alleen niet goudbruin.

Tip: Al je aardappels of pasta kookt voor een maaltijd, kook dan eens een keer extra zodat je dat de volgende dag voor een frittata kan gebruiken!

Ingrediënten

  • 2 zalmfilets met huid
  • 400 gr (voorgekookte) aardappel
  • 4 bosuitjes
  • 100 gr tuinerwten (diepvries)
  • 4 eieren
  • 1 bosje (bakje) dille
  • 25 gr geraspte kaas
  • 2 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: 2 kookpannen, zeef/vergiet, ovenbestendige koekenpan, kom

Aan de slag!

  1. Snijd aardappel in blokjes of schijfjes en kook ze met wat zout gaar. Kook ondertussen in een ander pannetje de bevroren tuinerwten ca. 7 minuten. Giet aardappel af en laat droogstomen. Laat de tuinerwten uitlekken in een zeef of vergiet.
  2. Verhit ondertussen wat olie in een koekenpan en bak de zalm op de huidkant ca. 4 minuten. Draai om en bak nog 2 minuten. Neem uit de pan.
  3. Verhit weer olie en bak de aardappels in ca. 8 minuten krokant.
  4. Snijd ondertussen de bosuitjes in ringetjes en hak dille grof. Klop in een kom de eieren los en voeg, tuinerwten, bosuitjes en dille toe met wat zout en peper.
  5. Trek de zalm in stukjes van de huid en verdeel over de aardappels. Giet het eimengsel erover en strooi de kaas erover. Laat op matig vuur ca. 8 minuten bakken. Verwarm ondertussen de ovengrill voor. Zodra de bovenkant van de frittata stevig is, de pan nog 2 tot 3 minuten onder de grill zetten tot de kaas gesmolten en goudbruin is. Zie tips boven als je oven geen grill heeft.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*