Frittata van boerenkool, aardappel en rookworst

Frittata van boerenkool, aardappel en rookworst

De tijd van stamppotten is aangebroken alleen ben ik daar niet zo dol van. Voornamelijk omdat een oer-Hollandse stamppot toch altijd gekookte aardappel bevat. Elke manier van aardappelbereiding vind ik zalig, behalve gekookt. Hutspot vind ik nog wel gaan maar ik gruwel bijvoorbeeld van boerenkool. Maar ja, het is nu eenmaal de tijd van wintergroenten dus besloot ik toch maar eens iets met boerenkool te maken met aardappel en rookworst maar dan anders. En dat is een frittata geworden! Een frittata is een gerecht wat je met eieren en andere ingrediënten in een pan bakt tot een soort hartige taart maar dan zonder deeg. Ideaal ook om restjes op te maken.

Hoe gezond is boerenkool?

Boerenkool is al een paar jaar enorm hip als superfood. De kool is rijk aan calcium, antioxidanten, vezels, vitamines, mineralen en fytonutriënten. Alleen is dat hippe vooral wanneer het rauw wordt gegeten in smoothies en salades, maar dat blijkt dan juist weer minder goed voor je te zijn. Lees hier maar. Het is dus beter om boerenkool gewoon warm te bereiden, dan is het beter verteerbaar. Men zegt overigens dat boerenkool op z’n lekkerst is als er eerst vorst overheen gegaan is en dat is op het moment van dit schrijven nog niet het geval.

Ik heb voor dit recept gewoon diepvries boerenkool gekocht. Meer uit gemak hoor, maar hier is eigenlijk ook al vorst overheen gegaan omdat het ingevroren is. Er is echt niets mis met ingevroren groenten want het wordt doorgaans al binnen twee uur na oogst ingevroren waardoor er amper voedingswaarde verloren gaat. Veel minder dan groenten die vers in de supermarkt liggen, daar gaat namelijk iets meer tijd overheen na oogst. Van één à twee dagen of zelfs tot twee weken! Nog een voordeel van diepvriesgroenten: het is vaak een stuk voordeliger dan ‘vers’!

Ingrediënten

  • 1 pak (450 gr) diepvries boerenkool, ontdooid
  • 750 gr vastkokende aardappels
  • 1 kleine rookworst
  • 2 uien
  • 6 medium eieren
  • 2 tl (gerookt) paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • Geraspte kaas
  • 30 gr boter of 2 el milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: zeef, kookpan, hapjespan met deksel

Aan de slag!

  1. Doe de boerenkool in een zeef en duw met een lepel het vocht er goed uit. Laat nog verder uitlekken tot gebruik.
  2. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van ca. ½ cm. Kook de aardappel ca. 8 minuten in gezouten water. Giet af en laat uitdampen.
  3. Snijd ondertussen de uien in dunne halve ringen en de rookworst in halve plakjes.
  4. Verhit boter of olie in een hapjespan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de blokjes rookworst, paprikapoeder en knoflookpoeder toe en bak 5 minuten mee. Voeg vervolgens de aardappelschijfjes toe en bak voorzichtig omscheppend nog een paar minuten mee.
  5. Klop in een kom de eieren los met zout en peper en schep de boerenkool erdoor. Schenk dit gelijkmatig over het aardappelmengsel en strooi er kaas over. Zet het vuur laag en laat met het deksel op de pan ca. 15 minuten zachtjes bakken tot het ei gestold is.

Meer frittata:

Advertentie
 

2 Comments

  1. Janneke says:

    En hoeveel verse boerenkool gebruik je? En kook je die eerst even?

    • Kitchenista says:

      Om eerlijk te zijn heb ik geen idee omdat ik het nooit koop. Het is echt niet mijn groente 😉 Ik denk dat een zak van 500 gram voldoende is en dan zou ik het wel even blancheren en goed uit laten lekken. Omdat de frittata minstens een kwartier langzaam gaart, zal de boerenkool ook meegaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*