Galette met 2 soorten tomaten, spek en kaas

Galette met 2 soorten tomaten, spek en kaas

Ik vond het weer eens tijd voor een hartige taart en deze keer werd het een galette met tomaten, bosui, basilicum, spek, cheddar en Parmezaanse kaas. Ik heb hiervoor met twee soorten tomaat gewerkt; roma tomaten en snoeptomaatjes. Deze laatste in een kleurenmix zodat ik ook gele had voor extra kleur. Als je een goede groenteboer in de buurt heb, kijk dan eens of die misschien gele trostomaten heeft en misschien zelfs coeur de boeuf.

Galette

De galette komt uit Frankrijk en is van oorsprong een soort ronde, open taart van een laag deeg met daarop fruit en dan de randen iets naar binnen gevouwen. De vulling kan echter ook hartig zijn en de vorm kan afwijken, bijvoorbeeld rechthoekig. Eigenlijk is het dan gewoon een plaattaart. Een galette wordt gemaakt met korstdeeg, dus niet met bladerdeeg maar het kan natuurlijk wel. Om het makkelijk te houden heb ik gewoon kant-en-klaar hartige taartdeeg gekocht, dat scheelt weer werk. Gebruik je liever bladerdeeg, bedenk dan wel dat je de bodem het beste eerst even kunt blind bakken zoals van stap 5 van tot en met 7 in dit recept.

Ingrediënten

  • Hartige taart deeg, koelvers of diepvries
  • 1 bak snoeptomaatjes kleurenmix
  • 4 roma tomaten
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 100 gr gerapte cheddar
  • 2 el geraspte Parmezaans kaas
  • 2 à 3 bosuitjes
  • 100 gr mayonaise
  • Paar takjes basilicum
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kom, koekenpan, lage ronde taartvorm

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht.
  2. Snijd de roma tomaten in plakjes en verwijder de zaadjes. Halveer de snoeptomaatjes en haal hier ook zoveel mogelijk zaadjes eruit. Snijd basilicum in reepjes tot je ca. 2 eetlepels hebt en snijd de bosuitjes in fijne ringetjes.
  3. Meng in een kom de mayonaise met de cheddar en basilicum en breng op smaak met zout en peper.
  4. Bak de plakjes spek licht krokant in een droge koekenpan en laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Bekleed een ingevette taartvorm met het deeg en laat daarbij een rand overhangen. Prik gaatjes in de bodem.
  6. Verdeel de helft van de tomaten en bosui over de taartbodem en spreid daar het mayonaisemengsel over uit. Verdeel daarover weer de rest van de tomaten en bosui.
  7. Vouw de overhangende randen van het deeg naar binnen. Strooi de Parmezaanse kaas en verkruimelde spek over de tomaten en bak de galette ca. 30 minuten. Laat 10 minuten rusten alvorens aan te snijden en garneer eventueel met nog wat basilicum.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*