Galette met pompoen, bietjes, spinazie en brie

Galette met pompoen, bietjes, spinazie en brie

Het pompoenseizoen is weer aangebroken! Om heel eerlijk te zijn ben ik er niet enorm dol op maar vies vind ik het ook zeker niet. Ik probeer dan ook wel elk seizoen in ieder geval één keer iets nieuws met pompoen te maken. Deze keer is het een galette met pompoen, bietjes, spinazie en brie. Lekker veel kleur en gezondheid!

Van de pompoen heb je 400 gram nodig. In deze tijd van het jaar zie je pompoen ook al in blokjes in de koeling in de supermarkten. Zie je enkel hele pompoenen, weeg dan eerst zodat je zeker weet dat je genoeg hebt. De pompoen moet dan ca. 500 tot 550 gram zijn.

Galette

De galette komt uit Frankrijk en is van oorsprong een soort ronde, open taart van een laag deeg met daarop fruit en dan de randen iets naar binnen gevouwen. De vulling kan echter ook hartig zijn en de vorm kan afwijken. Rechthoekig en hartig, zoals deze, is dus eigenlijk gewoon een plaattaart. Ik werk hier uit gemak met koelvers bladerdeeg maar dat moet je wel eerst blind bakken zodat de galette niet klef wordt door de ‘natte’ ingrediënten. Je bakt de bodem dan eerst voor met bakpapier en een steunvulling erop. Voor de steunvulling kun je bijvoorbeeld gedroogde bonen, spliterwten, kikkererwten of ongekookte rijst gebruiken. Alleen is dat allemaal na blind bakken niet meer eetbaar, maar je kunt het wel gewoon nog bewaren voor volgende keren bakken. Ook zijn er keramische bakbonen te koop, een kleine investering waar je oneindig lang plezier van hebt. Kleine glazen knikkers werken overigens ook prima of bijvoorbeeld een ovenschaal.

Ingrediënten

  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 400 gr pompoen in blokjes
  • 2 à 3 rauwe bietjes
  • 450 grof gesneden spinazie (diepvries)
  • 100 gr brie
  • 2 teentjes knoflook
  • Nootmuskaat
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 ei
  • Neutrale olijfolie
  • 15 gr boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: zeef/vergiet, bakblik, koekenpan, bakpapier, blindbakmateriaal

Aan de slag!

  1. Laat de spinazie ruim van tevoren ontdooien in een zeef of vergiet, of gebruik de magnetron.
  2. Verwarm de oven voor op 190 graden of 170 hete lucht.
  3. Schil de bietjes en snijd ze in blokjes. Heb je een hele pompoen dan ook schillen, zaden verwijderen en in blokjes snijden. Doe de bietjes en pompoen in een bakblik maal er peper en zout over, bestrooi met wat nootmuskaat en meng met 2 eetlepels olie. Rooster ca. 30 minuten in de oven of tot de groenten zacht zijn. Kan ook korter afhankelijk van hoe klein de blokjes zijn.
  4. Ga ondertussen verder met de spinazie. Hak hiervoor de knoflook. Druk met de bolle kant van een soeplepel nog zoveel mogelijk vocht uit de spinazie. Verhit de boter in een koekenpan en roerbak de spinazie met de knoflook en peper en zout 3 minuten. Doe weer terug in de zeef/vergiet om uit te laten lekken.
  5. Rol het deeg uit op een bakplaat (een rol koelvers bladerdeeg heeft al bakpapier). Kerf het deeg rondom met de punt van een mesje 2 cm van de rand in maar niet helemaal door. Prik binnen de rand gaatjes in het deeg met een vork. Leg een stuk bakpapier op het deeg maar laat daarbij de buitenste randen vrij. Leg op het bakpapier blindbakmateriaal (zie info bovenaan) en duw met een mes de rand een beetje op.
  6. Klop het ei los en bestrijk de rand van het deeg.
  7. Bak het deeg 20 minuten in het midden van de oven. Verwijder na 10 minuten het blindbakmateriaal en bakpapier.
  8. Neem het deeg uit de oven en verhoog de temperatuur naar 200 graden of 180 hete lucht.
  9. Verdeel de spinazie over de galette, daarover de pompoen en bietjes en de karwijzaadjes. Verdeel tot slot de brie in stukjes erover. Bak de galette nog ca. 20 minuten in de oven tot de randen goudbruin zijn en de brie gesmolten is.

Meer lekkers met pompoen:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*