Garnalen, tomaten en aardappel stoofpotje

Garnalen, tomaten en aardappel stoofpotje

Bij een stoofpotje denk je al snel aan veel tijd maar dat is echt niet altijd zo. Bij vis en schaaldieren is het relatief snel klaar. Dit stoofpotje met garnalen, tomaten, bleekselderij, aardappel en gremolata staat in drie kwartier op tafel! Gremolata is overigens een mengsel van peterselie, knoflook en citroenrasp en soms ook ansjovis. Dit gebruik je als topping over het gerecht.

Lekker hierbij zijn sneetjes gegrild (stok)brood. Besprenkel ze met wat extra vergine olijfolie en grill ze daarna in een grillpan. Extra lekker is om ze na het grillen nog in te wrijven met een rauw teentje knoflook.

Garnalen

Omdat je de garnalen hiervoor verhit, raad ik aan om echt rauwe te gebruiken. Grotere die al roze zijn en je vaak als cocktailgarnalen in de koeling van de supermarkt ziet, zijn al gekookt. En als je gekookte garnalen nogmaals gaat verhitten, worden ze hartstikke taai en rubberachtig. En je hoeft echt niet naar de visboer voor rauwe garnalen, want je vindt ze in de supermarkt ook gewoon in de diepvries, bijvoorbeeld van Klaas Puul. Zowel gepeld als ongepeld. Ik koop altijd ongepelde want dat scheelt weer werk. Wel altijd nog even checken of ze nog een darmkanaal hebben want je wilt geen garnalenpoep eten. Ik tenminste niet!

Ingrediënten

  • 500 gr rauwe gepelde garnalen
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 500 gr aardappel
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 ansjovisfilets (uit een blikje)
  • 1 el kappertjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Snufje chilivlokken
  • 200 ml witte wijn
  • 250 ml visbouillon
  • 2 el neutrale olijfolie
  • Voor de gremolata:
  • ½ bosje peterselie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 citroen, schoongeboend
  • 2 ansjovisfilets
  • Materialen: kookpan, hapjespan, fijne rasp

Aan de slag!

  1. Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en kook ze in gezouten water beetgaar. Giet af en laat droogstomen.
  2. Snijd ondertussen de ui in dunne halve ringen en de bleekselderij in boogjes. Hak de knoflook en ansjovis fijn.
  3. Verhit de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en roerbak ui, bleekselderij, knoflook, ansjovis en chilivlokken met wat peper en zout ca. 8 minuten.
  4. Voeg tomaten, wijn en bouillon toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Hak ondertussen voor de gremolata de peterselie, knoflook en ansjovis fijn en rasp de schil van de citroen. Meng dit door elkaar.
  6. Doe de garnalen, aardappel, kappertjes en het sap van de geraspte citroen in de saus en schep om. Laat nog ca. 5 minuten pruttelen tot de garnalen roze zijn.
  7. Serveer met de gremolata erover gestrooid.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*