Garnalenkroketjes

Garnalenkroketjes

Voor een garnalenkroketje kun je mij echt wakker maken! Vroeger (toen ik nog een jaar of 20 jonger was) had ik er een adresje voor: Vishandel Zoutenbier op de Groot Hertoginnelaan in Den Haag. Een begrip in de stad als het om garnalenkroketjes gaat. Maar ja, je verhuist nog wel eens en in die tussentijd is ook mijn kookgekte ontstaan, dus ben ik ze uiteindelijk zelf gaan maken. Ik maak ze niet heel erg vaak, maar soms zit het ineens in mijn hoofd en dan moet het ook echt gebeuren. Zoals vandaag! Ik eet ze het liefst op een wit broodje met een likje wasabimayonaise.

Ingrediënten

  • 200 gr Hollandse garnalen
  • 80 gr boter (echte boter!)
  • 110 gr bloem
  • 500 ml warme visbouillon (recept)
  • 2 blaadjes gelatine
  • 50 ml room, op kamertemperatuur
  • 1 eidooier, op kamertemperatuur
  • 1 heel ei
  • Bloem
  • Paneermeel
  • 1 liter plantaardige olie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Hulpmiddelen: braadpan, garde, lage rechthoekige schaal, 3 diepe borden, braadpan met dikke bodem of friteuse, (kookthermometer)

Aan de slag!

  1. Smelt de boter op laag vuur in een braadpan. Voeg de bloem toe en bak al roerend een paar minuten mee. Voeg beetje bij beetje al roerend met een garde de bouillon toe tot een gladde massa. Laat dit al roerend ca. 5 minuten doorkoken.
  2. Los ondertussen de gelatine minstens 5 minuten op in koud water. Knijp de gelatine uit en roer dit door de warme saus.
  3. Roer ook de room erdoor en neem de pan van het vuur.
  4. Roer nu de eidooier erdoor en vervolgens de garnalen. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Dit mengsel (de vulling voor kroketten en bitterballen) noem je een ‘salpicon’.
  5. Spoel de schaal af met koud water en schep de salpicon erin. Strijk met de bolle kant van een natte lepel de salpicon glad. Dek de schaal af en laat een paar uur opstijven in de koelkast.
  6. Klop in een diep bord het ei los met een scheutje water. Doe in een ander bord een flinke hoeveelheid bloem en in een volgend bord een flinke hoeveelheid paneermeel.
  7. Snijd met een nat mes de opgesteven salpicon in 12 gelijke delen en vorm hiervan met natte, koude handen kroketjes. Wentel de kroketjes eerste door de bloem, dan door het ei en vervolgens door de paneermeel.
  8. Verhit de olie in braadpan tot 180 graden (of gebruik een frituurpan). Bak de kroketjes met 4 tegelijk in ca. 4 minuten goudbruin.

Je kunt de kroketten ook invriezen. Verpak ze dan per stuk in vershoudfolie en bewaar ze in een afgesloten bak in de vriezer. Je kunt ze direct vanuit de vriezer frituren, alleen duurt het dan iets langer.

Advertentie
 

One Comment

  1. Deanne says:

    Wat een goed idee, ga ik ook proberen.! Ik ben gek op garnalenkroketjes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*