Gazpacho Andaluz

Gazpacho Andaluz

Eindelijk zomer! Op het moment van dit schrijven is het 30 graden. Heerlijk als het warm is, maar de lust in eten vergaat mij dan wel een beetje. Het liefst eet ik de hele dag waterijsjes. En ‘s avonds een frisse salade. Maar wat ook typisch bij dit weer past is een gekoelde soep, zoals deze Spaanse gazpacho. Zelf eet ik de soep niet zo heel graag vanwege de paprika (waar ik écht niet van hou), maar in de loop der jaren heb ik ‘m toch wel een aantal malen gemaakt. Voor gasten bij mij thuis en ook wel eens als amusesoepje in kleine glaasjes (zoals op de foto) voor een cateringklus. De soep is voedzaam en heerlijk verfrissend!

Ingrediënten

  • 150 gr witbrood van een dag oud, in stukjes
  • 3 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 komkommer, zonder zaden en in blokjes
  • 1 rode chilipeper, gehalveerd en zonder zaden
  • 2 rode paprika’s, in blokjes
  • 750 gr rijpe tomaten, grof gehakt
  • 250 gr cherrytomaten, gehalveerd
  • 2 trostomaten, zonder zaden en in blokjes
  • 1 grote rode ui, grof gehakt
  • 2 el sherry- of wijnazijn
  • 100 ml extra vergine olijfolie + 2 el extra
  • Sap van 1 citroen
  • Tabasco
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Hulpmiddelen: foodprocessor of blender, diepe schaal

Aan de slag!

  1. Maal in de foodprocessor of blender het brood tot een fijn kruim.
  2. Voeg de knoflook, 750 gr tomaten, cherrytomaten, driekwart van de komkommer, anderhalve paprika, de helft van de ui en de chilipeper toe aan het broodkruim. Maal het geheel fijn.
  3. Voeg 300 ml koud water, 100 ml olie en de azijn toe en maal enkele minuten tot het geheel vloeibaar is geworden. Als de soep te dik is, kun je nog wat water toevoegen.
  4. Proef de soep en breng verder op smaak met tabasco, zout, peper en citroensap (niet in één keer al het sap). Giet de soep in een schaal en zet minstens 4 uur afgedekt in de koelkast.
  5. Snijd de rest van de komkommer, paprika en ui nog kleiner. Bewaar dit met de trostomaten in blokjes ook tot gebruik in de koelkast.
  6. Verdeel de soep over kommen of borden en garneer met de paprika, ui, trostomaat en komkommer. Druppel er ook nog wat olijfolie over.

Serveertip: een kaaskoekje is lekker bij deze soep. Leg een paar lepels grof geraspte Parmezaan op een vel bakpapier op een bakplaat en zet in de oven op 200 graden tot de kaas gaat uitlopen en bubbelen. Laat buiten de oven afkoelen tot de koekjes hard zijn.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*