Gebakken cheddar hot dog met gekaramelliseerde uien

Gebakken cheddar hot dog met gekaramelliseerde uien

Is dit goed voor je? NEE… Is dit lekker en ultiem comfort food? JA! Niet elke dag hoeft je eten alleen maar verantwoord en gezond te zijn. Tenminste, ik vind dat niet vol te houden. Soms MOET het gewoon slecht maar lekkâh (lekker op z’n Haags) zijn! En dat is een gegrilde cheddar hot dog met gekaramelliseerde uien absoluut!

Hot dog worstjes en broodjes

Wat is nou eigenlijk een hot dog worstje? Vanuit Nederlands oogpunt gezien denk je direct aan een knakworstje maar die zijn eigenlijk te klein om voor een hot dog worstje door te gaan. De hot dog als broodje komt uit de VS en daar refereren ze naar een ‘Frank’, afgeleid van een Frankfurter. En dat worstje komt weer uit Duitsland en is eigenlijk een grotere versie van onze knakworstjes. Ik heb hiervoor dan ook Frankfurters gebruikt. Maar ik vind ook dat een hot dog een breed begrip is want ik gebruik ook wel verse chipolata’s voor hot dogs. En je kunt bijvoorbeeld ok bockworst gebruiken, die zijn wat dikker.

Hot dog broodjes zijn overigens ook kenmerkend in vorm. Mijn vaste supermarkt (Dirk) verkoopt ze niet maar je vindt ze sowieso wel in de AH en de Jumbo. Witte puntjes kan echter ook gewoon, zeker voor dit recept omdat je ze eerst wat platter maakt en daarna nog gaat bakken.

Ingrediënten

 • 4 hot dog broodjes of witte puntjes
 • 4 of 8 hot dog worstjes (zie info boven)
 • 350 gr gerijpte cheddar (oranje van kleur)
 • 2 uien
 • 1 bosuitje
 • Kruidenboter
 • 1,5 el neutrale olie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: koekenpan, rasp

Aan de slag!

 1. Snijd de uien in dunne halve ringen.
 2. Verhit een lepel olie in een koekenpan en bak de uien op laag vuur ca. 20 minuten tot ze gekaramelliseerd zijn. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
 3. Rasp ondertussen de cheddar grof en snijd de worstjes in de lengte open maar niet helemaal door zodat je ze open kunt klappen. Snijd de broodjes open maar ook niet helemaal door en rol ze wat platter. Snijd het bosuitje in dunne ringetjes
 4. Verhit de rest van de olie en bak de opengeklapte worstjes 2 tot 3 minuten per kant tot ze een beetje donker worden. Eventueel tijdens het bakken wat peper en zout erover malen. Neem uit de pan.
 5. Bestrijk de broodjes aan de buitenkant met kruidenboter. Leg een broodje met de beboterde kant in de pan, beleg met cheddar, een worstje, gebakken uien, meer cheddar en bosui. Doe het deksel op de pan en bak tot de kaas gesmolten is. Klap de hot dog met een spatel dicht, neem uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie (glanzende kant naar beneden). Herhaal met de overige drie. Als je een heel grote koekenpan hebt, dan kun je er 2 tegelijk bakken. Scheelt weer tijd.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*