Gebakken ricotta met groene kruiden en citroen

Gebakken ricotta met groene kruiden en citroen

Ricotta kennen de meeste mensen denk ik vooral van pastagerechten. Zo maakte ik onlangs nog een eenvoudige spaghetti met deze kaas. Maar wist je dat je ricotta ook kunt bakken in de oven? Eigenlijk net als camembert of brie uit de oven waarin je dan lekker knapperig brood dipt. Heerlijk om als borrelhapje op tafel te zetten! Alleen hebben camembert en brie van zichzelf al een uitgesproken smaak, terwijl ricotta heel mild en neutraal is omdat het een heel jonge kaas is. Ricotta leent zich dan ook heel goed om smaakmakers aan toe te voegen. En door de korrelige, zachte textuur kun je smaakmakers er dan ook goed door mengen. Verse groene kruiden en citroen zijn favoriete smaakmakers voor gebakken ricotta. Ik heb ook gelijk nog wat cherrytomaatjes meegebakken want die had ik toch nog in huis.

Wat is ricotta precies?

Eigenlijk is ricotta geen kaas maar een bijproduct van kaas maken. Ricotta betekent vanuit het Italiaans vertaald ‘opnieuw gekookt’. Bij het maken van kaas ontstaat door verhitting wrongel (wat uiteindelijk kaas wordt) maar ook wei, de vloeistof die overblijft. Men ontdekte dat bij verhitting van de wei de albumine erin samenklonterde en zo weer nieuwe wrongel ontstond. Door deze wrongel uit te laten lekken, ontstond ricotta. Ik weet niet of het klopt, maar ik heb eens ergens gelezen dat ricotta vooral wordt gemaakt van de wei van mozzarella en provolone.

Kruiden en citroen in de ricotta

De ricotta geef je extra smaak door kruiden en citroenrasp toe te voegen. Het liefst verse, gemengde kruiden maar gedroogde mag natuurlijk ook. Oregano, basilicum, tijm, rozemarijn, bieslook, peterselie, salie, dragon, het past hier allemaal goed bij. Ik had nu verse basilicum, bieslook en peterselie, geplukt van mijn plantjes buiten. Veel supermarkten verkopen bakjes met verse Italiaanse gemengde kruiden, een mix van tijm, rozemarijn, salie en oregano. Dat is een prima mix voor dit recept. En omdat er geraspte citroenschil in de ricotta gaat, gebruik dan bij voorkeur een biologische citroen want die is niet bespoten en heeft ook geen waslaag. Niet biologisch kan natuurlijk ook maar zorg wel dat je die heel goed schoonboent met een borsteltje. Ik heb hier een nagelborsteltje voor die ik enkel gebruik voor het boenen van fruit.

Ingrediënten

  • 250 gr ricotta
  • Handje verse kruiden of 2 tl gedroogde naar wens
  • 1 biologische citroen
  • 2 el olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: cherrytomaatjes en balsamicoazijn
  • Materialen: rasp, kleine ovenschaal

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Rasp de schil van de citroen. Zorg dat je alleen het geel raspt en zo mijn mogelijk wit meeneemt want dat smaakt bitter. Snijd verse kruiden fijn.
  3. Doe de ricotta in een kom en meng met de kruiden en de helft van het citroenrasp. Je kunt nu twee dingen doen: of de ricotta uitspreiden in een kleine ovenschaal of terug doen in het bakje, goed aandrukken en vervolgens het bakje omkeren in de ovenschaal zodat het terug is in zijn oorspronkelijke vorm (het zakt bij het bakken wel weer iets in). Dat is wat ik heb gedaan zodat ik nog wat tomaatjes om de ricotta kon verdelen.
  4. Besprenkel de ricotta met olijfolie en de rest van de citroenrasp en maal er wat peper over. Gebruik je ook tomaatjes, halveer deze en leg ze met de snijkant naar boven in de schaal. Maal er wat zout en peper over en besprenkel met wat balsamicoazijn.
  5. Bak de ricotta ca. 20 minuten in het midden van de oven tot het goudbruin kleurt.
  6. Serveer warm met knapperig brood.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*