Gebakken rijst met bacon, chorizo en bakbanaan

Gebakken rijst met bacon, chorizo en bakbanaan

Tussen alle kerstrecepten door moet er ook nog gewoon gekookt worden. Maar dan wel lekker makkelijk en iets wat niet al teveel tijd kost. En dan wordt het of iets uit de oven of een eenpansgerecht; het werd dit laatste. Een Peruaans gerecht van gebakken rijst met bacon, chorizo, bakbanaan, paprika en bosui. Overigens heb ik paprika weggelaten omdat ik het niet lust.

Gebakken rijst

Gebakken rijst komt in veel landen voor maar dit recept is specifiek voor Peru. Het heet daar arroz chaufa. Het is een fusion gerecht wat is ontstaan door Chinese immigranten die hun recept meenamen maar dit combineerden met lokale ingrediënten. Sojasaus is doorgaans wel een standaard ingrediënt, als ook eieren. Wat in dit recept typisch Zuid-Amerikaans is, zijn chorizo en bakbanaan. Zelf ben ik overigens geen liefhebber van fruit in warm eten maar hier hoort het er gewoon echt in anders is het niet compleet. Overigens is dit recept ook niet een standaard want er zijn vele variaties. Zoals zo vaak geldt: zoveel regio’s, zoveel families en zoveel koks.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 500 gr rijst
  • 150 gr baconreepjes
  • 100 gr chorizo aan één stuk
  • 1 grote bakbanaan
  • 1 rode paprika
  • 5 bosuitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • Handje koriander
  • 2 eieren
  • 2 el sojasaus
  • Zonnebloemolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, wok of hapjespan

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

  1. Kook de rijst bij voorkeur al een dag eerder, laat afkoelen en zet daarna in de koelkast. Lukt je dat niet, kook het dan zo vroeg mogelijk op de dag.
  2. Snijd de chorizo in dunne plakjes, bosuitjes in dunne ringetjes, paprika in kleine blokjes, bakbanaan in stukjes en hak de knoflook fijn. Klop de eieren los.
  3. Verhit een eetlepel olie in een wok of hapjespan en bak de bacon tot het iets begint te kleuren. Voeg de chorizo toe en bak mee tot zowel bacon als chorizo licht krokant zijn. Schep met een schuimspaan uit de pan. In de pan zou voldoende vet moeten achterblijven. Zo niet, dan een klein beetje olie toevoegen.
  4. Doe de eieren in de pan en bak er roerei van. Schep ook uit de pan. Doe indien nodig weer wat olie in de pan en bak de bakbanaan bruin. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Schep ook uit de pan.
  5. Doe de rijst in de pan en roerbak enkele minuten. Schep bosui, paprika, bacon, ei, chorizo, bacon en banaan erdoor, voeg de sojasaus toe en roerbak tot alles goed gemengd en doorgewarmd is. Breng op smaak met zout en peper. Garneer de gebakken rijst met wat koriander.

[/directions]

Ook lekker:

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *