Gebakken rijst met garnalen, chorizo, tuinerwten en ei

Gebakken rijst met garnalen, chorizo, tuinerwten en ei

Eigenlijk heb ik al heel lang paella op mijn to do lijstje staan. Maar voor hoe ik ‘m wil maken, echt goed gevuld met zeevruchten én kip, heb je zoveel ingrediënten nodig die altijd ook nog in een minimale hoeveelheid zijn in de winkels, dat je gewoon een enorme pan paella hebt. Prima met een gezin maar voor mij alleen veel teveel. Ik ken niet veel mensen direct in de buurt die dit heel lekker vinden dus weggeven wordt ook niets, thuis een etentje geven in deze coronatijd begin ik niet aan en de vriezer is vaak al zo vol. Dus paella wordt het voorlopig nog niet helaas. Maar toch had ik zin in iets met rijst en een beetje Spaans en dat werd simpel gebakken rijst met garnalen, chorizo en ei. Verder nog wat tuinerwten want die heb ik toch altijd in de vriezer en deze zitten vaak ook in paella. Niet Spaans maar wel lekker is ook nog een beetje sojasaus om de rijst een umami smaak mee te geven.

Garnalen in gerechten

Als ik garnalen in warme gerechten gebruik, dan koop ik altijd rauwe (ongepelde) garnalen, gewoon uit de diepvries. Het voordeel van diepvriesvis of uit de koeling in de supermarkt is dat je altijd kan zien of het een MSC of ASC keurmerk voor duurzaamheid heeft. Bij de visboer weet je dat niet altijd. Je kan er uiteraard naar vragen maar wie zegt dat je een eerlijk antwoord krijgt? Maar terug naar de garnalen. Ik koop ze dus altijd rauw als ze in een gerecht nog verhit worden. Garnalen die al roze zijn, zijn al gekookt en ik vind ze dan te gaar en rubberachtig worden als ze dan nogmaals verhit worden. Dus bedenk altijd bij een recept wat je ermee gaat doen zodat je weet of gekookte garnalen prima kunnen of dat je beter rauwe kunt nemen.

Ingrediënten

 • 200 gr rijst
 • 250 gr rauwe garnalen
 • 50 gr chorizo
 • 100 gr tuinerwten (diepvries)
 • 1 groot ei of 2 kleinere
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 bosuitjes
 • ¼ tl gerookt paprikapoeder
 • 2 tl sojasaus
 • 1 el neutrale olie
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • Materialen: kookpan, wok

Aan de slag!

 1. Kook de rijst met wat zout gaar en kook de tuinerwten de laatste minuut mee. Giet af en laat droogstomen met het deksel op de pan. Doe dit bij voorkeur al veel eerder zodat de rijst goed afgekoeld is.
 2. Snijd de chorizo in blokjes, hak de knoflook en snijd de bosuitjes schuin in dunne ringetjes. Pel de garnalen als ze nog schaal hebben en verwijder de darmkanalen.
 3. Doe de helft van de olie in een wok en bak het ei al roerend tot stukjes. Schep uit de pan.
 4. Bak vervolgens de garnalen tot ze roze zijn. Schep ook uit de pan.
 5. Doe de rest van de olie in de pan en bak de chorizo tot de olie eruit begint te komen. Voeg de knoflook en bosuitjes toe en bak nog even mee.
 6. Roer de rijst met tuinerwten, paprikapoeder en sojasaus erdoor en roerbak ca. 5 minuten.
 7. Voeg tot slot de garnalen, ei en wat peper toe en roerbak nog even kort door.


Kruiden en specerijen kopen

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*