Gebakken spam sandwich met ei, spek en ui

Gebakken spam sandwich met ei, spek en ui

Gebakken spam is voor mij een trip down memory lane. Toen ik nog een heel klein meisje was gingen we in de zomer elk jaar naar het Gardameer en dan werden er altijd blikjes spam (smac) meegenomen. Dat werd tussen de middag in plakken gebakken voor op een broodje (niet elke dag hoor, we kochten daar ook heerlijke ham en worst) of het ging in blokjes door de campingmacaroni. En dan moet je echt aan de jaren ’70 denken, toen waren wij Nederlanders nog niet zo avontuurlijk qua eten en werd er van alles van thuis meegenomen. In Italië gingen we echt niet elke dag uit eten want daar was het geld niet voor en als je wel uit eten ging, kwam je doorgaans niet verder dan een pizza, spaghetti of een gebakken visje 😉 In mijn volwassen leven heeft spam nooit meer op mijn menu gestaan maar nu zag ik pas op FB een foto voorbijkomen van een kennis die een gebakken spam sandwich had gemaakt als troostvoer bij grieperigheid. Ja, en toen werd ik gelijk getriggerd vanwege mijn herinneringen! Dus is deze week mijn broodje van de week een gebakken spam sandwich met ook nog een gebakken eitje, spek en ui als een soort burger.

Spam, smac of luncheon meat?

Je kent ze wel, de blikken samengeperst vlees die heel goedkoop zijn en wat door velen als ongezond low budget voer wordt gezien (en het heeft ook geen gezonde voedingswaarde). Toch is het een populair product wat in veel huishoudens bijvoorbeeld nog steeds door de Hollandse macaroni gaat. Er zijn verschillende varianten, maar de standaardversie wordt gemaakt van gehakt varkensvlees van de schouder met toegevoegde ham, zetmeel (voor de binding), zout, water, suiker en natriumnitriet om de kleur te behouden. Spam werd in 1937 in de VS op de markt gebracht en werd wereldwijd populair na veelvuldig gebruik in de Tweede Wereldoorlog. In 1950 bracht Unox het bij ons op de markt als smac. Waar en wanneer het ook de naam luncheon meat heeft gekregen kon ik niet zo snel iets over vinden.

Nog een leuk weetje: Spam is het onderwerp van een gelijknamige sketch van Monty Python, waarin twee klanten een ontbijt proberen te bestellen in een restaurant waar spam deel uitmaakt van elk menu. Aan deze sketch is de naam ‘spam’ voor ongewenste e-mail ontleend.

Ingrediënten

 • 4 broodjes
 • 1 blik luncheon meat (spam, smac)
 • 4 kleine eieren
 • 4 ronde plakjes ontbijtspek
 • 1 kleine rode ui
 • 2 el mayonaise
 • ½ el mosterd
 • 2 el zonnebloemolie
 • Sla (soort naar wens)
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kommetje, grillpan, koekenpan, optioneel: grote ronde kookring

Aan de slag!

 1. Snijd de spam in 8 gelijke plakken en kruid ze met zout en peper. Snijd de ui in dunne halve ringen. Meng in een kommetje de mayonaise met de mosterd. Snijd de broodjes door.
 2. Verhit een grillpan en grill de broodjes op de snijkanten.
 3. Verhit tegelijk een koekenpan en bak het spek zonder olie of boter krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
 4. Verhit een eetlepel olie in de pan en bak de spam om en om. Laat uitlekken op keukenpapier, afgedekt met aluminiumfolie om het wam te houden.
 5. Doe weer een eetlepel olie in de pan en bak de eitjes. Naar wens met hele dooiers of doorgeprikt. Als je ronde broodjes hebt, steek de eieren dan eventueel uit met een ronde steker ter grootte van het broodje.
 6. Bestrijk de onderste helft van de broodjes met de mosterdmayo en beleg ze met sla, ui, spam, spek en een ei.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*