
Gebakken spruitjes met chilipeper en knoflook
Spruitjes heb ik jaren niet gegeten omdat ik ze altijd heel zacht gekookt kreeg thuis en ik hou nou eenmaal niet van doorgekookte groenten. Maar een aantal jaren terug ben ik ze toch weer gaan proberen maar dan op andere manieren bereid. Bijvoorbeeld door ze te roosteren. Of wat ik nog niet zo lang geleden heb gedaan, met een korstje van Parmezaan en panko. Zo heb ik ze leren eten en nu zet ik ze ook altijd op het menu zodra ze er weer zijn. Deze keer heb ik de spruitjes gebakken met chilipeper en knoflook, ook heel jummie!
Spruitjes zijn al eeuwenoud
Hoewel wij denken dat spruitjes typisch Nederlands en Belgisch zijn (je kent de term Brusselse spruitjes vast wel), komen ze oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied waar ze al duizenden jaren geleden werden geteeld. Ergens gedurende of na de Middeleeuwen begon de teelt ook in Noord-Europa. Volgens sommigen was dit al in de 5e eeuw, maar volgens anderen zijn spruiten pas in de 13e eeuw of nog later in de omgeving van Brussel terecht gekomen en vandaaruit in ons land. Spruiten zijn een bron aan vitamine C. Zelfs meer dan sinaasappels! 100 gram rauwe spruitjes bevat 150 mg vitamine C, terwijl sinaasappel 51 mg vitamine C per 100 gr bevat. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels.
Ingrediënten
- 750 gr spruitjes
- 6 teentjes knoflook
- 2 tl chilivlokken
- 1 citroen, schoongeboend
- 4 el (60 ml) neutrale olijfolie
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: kookpan, koekenpan
Aan de slag!
- Breng een pan water met wat zout aan de kook en maak ondertussen de spruitjes schoon.
- Kook de spruitjes ca. 5 minuten tot ze iets zachter zijn. Giet af en laat iets afkoelen. Snijd ondertussen de knoflook in plakjes. Halveer de spuitjes in de lengte.
- Verhit 3 eetlepels olie in een grote koekenpan en bak de knoflook goudgeel. Schep uit de pan. Roer de chilipeper en wat zout door de olie en leg de spruitjes er met de snijkant in. Bak ze ca. 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat je niet verleiden om ze te bewegen, gewoon rustig bruin laten worden.
- Rasp ondertussen de schil van de citroen en pers ‘m uit. Voeg citroensap, de rest van de olie en wat zout en peper toe aan de pan en bak nog een paar minuten al omschuddend.
- Neem de pan van het vuur en schud de spruitjes om met de knoflook en citroenrasp.