Gebonden preisoep met kaas en knoflook

Gebonden preisoep met kaas en knoflook

Ik wilde voor het weekend weer eens een pan soep maken in plaats van een broodje van de week maar dan wel weer eens een soep die ik nog niet op de website had staan. Deze preisoep met kaas en knoflook heb ik één keer eerder gemaakt, echter al lang geleden. Nog voordat ik begon met Kitchenista. Hoog tijd om ‘m dus weer eens te maken want hij is heerlijk hartig. Mijn bejaarde buurman ook weer blij want hij houdt van soep (vooral mijn tomatensoep, dat mag ik hem elke dag wel geven) en krijgt dan ook altijd een bakje. Sowieso krijgt hij nu ten tijde van het coronavirus vaker een bord eten als ik iets heb wat hij lust. En ik check ook of hij genoeg in huis heeft. Vorige week heb ik zijn boodschappen gedaan maar inmiddels bestelt zijn zoon online de boodschappen die dan bij de buurman worden geleverd. Anyway… terug naar de soep.

De basis van de preisoep

Preisoep op basis van kippenbouillon met aardappel en room is heel populair in Groot-Brittannië en wordt daar vooral geassocieerd met Wales, waar het een belangrijk onderdeel van de Welshe keuken is. De knoflook en kaas zijn mijn eigen toevoeging. Schrik niet van het aantal teentjes knoflook. Omdat je die meekookt in de soep wordt de smaak veel zachter en overheerst het zeker niet. Het lekkerst is om zelf kippenbouillon te maken maar dan duurt het uiteraard langer. Bouillon van blokjes of uit een pot is ook prima. Dit geldt ook voor groentebouillon als je vegetarisch eet. Eet je vegan, dan uiteraard kaas en room vervangen door plantaardig en let bij groentebouillonblokjes of uit pot dan wel goed op want die bevatten vaak sporen van melk en ei.

Ingrediënten

 • 3 preien
 • 2 grote kruimige aardappels
 • 250 gram boeren belegen kaas
 • 5 flinke teentjes knoflook + optioneel extra
 • 250 ml slagroom
 • 1,5 liter warme kippen- of groentebouillon
 • Verse groene bladkruiden naar wens, zoals basilicum, peterselie of dragon
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: soeppan, rasp, staafmixer

Aan de slag!

 1. Snijd de preien in de lengte doormidden en snijd ze met een stuk groen heel fijn. Doe in een vergiet en spoel goed het zand eruit. Schil de aardappels en snijd in stukken. Pel de knoflook en rasp de kaas.
 2. Kook de aardappels in de bouillon in 20 minuten gaar. Voeg halverwege de prei en 5 teentjes knoflook toe.
 3. Neem de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
 4. Zet de pan terug op het vuur en voeg 225 gram van de kaas en de slagroom toe. Laat de kaas al roerend op laag vuur smelten. Als de soep te dik is, dan nog wat bouillon of heet water toevoegen. Proef en breng op smaak met peper en eventueel zout. Ik had geen zout nodig want de preisoep was al hartig genoeg door de bouillon en de kaas.
 5. Desgewenst kun je nu wat extra teentjes knoflook in plakjes snijden en deze goudbruin bakken in een laagje olie.
 6. Schep de soep in kommen of diepe borden en garneer met kaas en blaadjes van de gewenste kruiden, en eventueel de plakjes gebakken knoflook.

Advertentie
 

One Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*