Gebrande aubergine met feta en harissa olie

Gebrande aubergine met feta en harissa olie

Op Instagram volg ik uiteraard een aantal chefs die gerechten maken die bij mij doorgaans heel erg in de smaak vallen. Eén van hen is de Brits-Israëlische chef Yotam Ottolenghi. Een tijdje terug zag ik van hem een video van ‘burnt’ aubergine met feta en harissa olie en het water liep me echt in de mond! 🤤 En dus moest het op mijn planning! Eén keer eerder maakte ik ook al iets van hem, gefrituurde olijven, en dat was ook al zo goddelijk zalig!

Gebrande aubergine

‘Burnt’ aubergine betekent letterlijk verbrandt en dat klinkt natuurlijk niet heel erg gezond. Maar het gaat er hier om dat je de aubergine aan de buitenkant, de schil dus, zwart laat blakeren en daarna de schil eraf pelt. Het vruchtvlees is dan heerlijk zacht met een lichte barbecue smaak. Ottolenghi deed de aubergine in een grillpan blakeren maar het kant natuurlijk ook op de barbecue of zelfs op een grote gaspit.

Makkelijk is ook dat ik nagenoeg alles voor dit recept altijd wel in huis heb. Feta in de Turkse versie heb ik bijvoorbeeld altijd standaard een blik van in de koelkast. Ook harissa, melk, honing en citroen is er altijd. Zelfs verse dille bijna altijd, alleen dacht ik dat nu nog te hebben maar het bleek op te zijn. Dus heb ik nu maar peterselie gebruikt.

Ingrediënten

 • 2 aubergines
 • 130 gr feta
 • 30 gr harissa
 • 1 el citroensap
 • 1 el honing
 • 50 ml volle melk
 • 15 gr pijnboompitjes of pittenmix
 • Paar takjes dille
 • Grof zeezout
 • 4 el (60 ml) neutrale olijfolie
 • Pita’s of ander flatbread
 • Materialen: grillpan, rasterrekje, 2 kommetjes

Aan de slag!

 1. Verhit een grillpan goed heet. Zet de afzuigkap op hoog en het liefst ook een raam open. Wrijf de aubergines met een eetlepel van de olie in en grill ze ca. 20 minuten al omwentelend tot ze zwartgeblakerd zijn. Het geeft niet als de schil tijdens het roosteren open scheurt. Dat geeft aan dat de aubergine goed gaar is van binnen en maakt het pellen later alleen maar makkelijker. Leg ze op een rekje om af te koelen.
 2. Als de aubergines voldoende afgekoeld zijn om aan te kunnen raken, voorzichtig de schil eraf pellen. Zorg dat ze zo intact mogelijk blijven. Snijd ze vervolgens vanaf de steel tot een stukje voor de onderkant open maar niet helemaal door. Bestrooi ze met grof zout en leg weer op het rekje zodat ze nog wat uit kunnen lekken.
 3. Meng ondertussen in een kommetje de rest van de olie met de harissa, citroensap en honing en rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.
 4. Prak in een ander kommetje de feta met beetje bij beetje de melk tot het een redelijk gladde massa is. Verdeel over 2 borden en strijk met de bolle kant van een lepel uit. Leg op elke bord in het midden een aubergine en druip de harissa olie erover en omheen. Strooi pijnboompitjes en dille erover en serveer met warm flatbread.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*