Gefrituurde olijven met kruidensaus en yoghurt

Gefrituurde olijven met kruidensaus en yoghurt

Ik ben echt dol op olijven maar gefrituurd had ik ze nog nooit gegeten. Tot ik dit recept zag van de beroemde chef Yotan Ottolenghi. Het recept komt uit zijn boek Plenty More, een kookboek vol vegetarische gerechten. Volgens velen is Ottolenghi de man die zelfs broccoli sexy wist te maken. Nou haat ik broccoli, maar misschien moet ik het nog eens proberen met een recept van hem 😉 Anyway, terug naar de olijven. Ze worden eerst gepaneerd voor het frituren en dan geserveerd met dikke yoghurt en een heerlijke kruidensaus.

Welke olijven?

Het recept is met groene olijven maar je kunt ook gerust voor zwarte gaan, of eventueel half om half. Ik koop olijven het liefst in de Turkse winkel. Zeker als het om zwarte olijven gaat. Die zijn eerst ook groen maar aan de boom zwart geworden door lange rijping in de zon. Als je deze in de Turkse (of soortgelijke) winkel koopt, zie je ook dat ze een beetje gerimpeld of verschrompeld zijn en ze zijn heerlijk zacht. Harde zwarte olijven uit pot of blik zijn groen geoogste olijven die zwart worden door een chemisch fabrieksproces. Bekijk deze samenvatting van De Keuringsdienst van Waren maar eens.

De kruidensaus vraagt trouwens ook om ingemaakte citroen maar dat hebben de meeste mensen nou niet standaard in de voorraadkast staan. (Moet ik trouwens toch eens gaan maken). In plaats daarvan heb ik gewoon citroensap gebruikt. En ik kon het niet laten om ook nog knoflook en sjalot toe te voegen.

Ingrediënten

  • 300 gr groene olijven zonder pit (uitlekgewicht)
  • 2 eieren
  • Bloem
  • Paneermeel of panko
  • 400 gr Griekse of Turkse yoghurt
  • 1 grote verse groene peper
  • 1 klein sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • Volle hand verse korianderblaadjes
  • Volle hand verse peterselieblaadjes
  • ¼ tl gemalen kardemom
  • ¼ tl gemalen kruidnagel
  • Sap van een halve citroen
  • 60 ml extra vergine olijfolie
  • Arachide- of zonnebloemolie
  • Pita’s of flatbread
  • Materialen: 3 diepe borden, (braad)pan, lage ronde schaal of groot diep bord

Aan de slag!

  1. Laat de olijven goed uitlekken en ga verder met de kruidensaus.
  2. Snijd de peper in stukjes. Wil je niet te pittig, dan eerst de zaden en zaadlijsten verwijderen. Doe de peper met knoflook, koriander, peterselie, kardemom, kruidnagel, citroensap en olijfolie in de keukenmachine en maal grof. Breng eventueel op smaak met wat zout. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  3. Doe een laag bloem in een diep bord. In een tweede bord klop je de eieren met een scheutje water los en in een derde bord doe je paneermeel of panko.
  4. Dep de olijven voor de zekerheid nog droger met wat keukenpapier en wentel ze door het ei, dan de bloem en vervolgens paneermeel/panko.
  5. Verhit een laag olie in een (braad)pan. Het moet voldoende zijn zodat de olijven kunnen drijven. Check met 1 olijf of de olie heet genoeg is. De olijf moet binnen een minuut goudbruin zijn. Is hij te snel heel donker, dan de hittebron verlagen. Frituur de olijven al omwentelend in porties en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  6. Spreid de yoghurt in een lage ronde schaal of groot diep bord. Maak daarin een ‘swirl’ van de kruidensaus en leg de olijven erop. Serveer met pita’s of flatbread.

[bol_product_links block_id=”bol_5e5690e6159d8_selected-products” products=”9200000024534373,9200000025901197″ name=”plenty more” sub_id=”” link_color=”E6007E” subtitle_color=”3F3F3E” pricetype_color=”3F3F3E” price_color=”D94460″ deliverytime_color=”ACBB51″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*