Geglaceerde beenham met Dr Pepper – Tip voor Pasen!

Geglaceerde beenham met Dr Pepper – Tip voor Pasen!

Het is bijna Pasen en voor de tweede keer moeten er we thuis het beste van maken sinds corona. De uitgebreide paasbrunch is natuurlijk enorm populair, maar de laatste jaren komt tijdens Pasen ook het gourmetstel in veel huishoudens tevoorschijn. Heb jij echter niets met gourmetten maar wil je wel een Paasdiner maken? Deze met Dr. Pepper geglaceerde beenham is echt een aanrader! En trouwens ook lekker bij de brunch. Helemaal lekker met met honing-mosterd-dillesaus!

Net als lamsvlees, is beenham ook zo’n traditioneel gerecht wat echt bij een paasdiner hoort. Ik vind lamsvlees ook heerlijk maar het staat me steeds meer tegen om het vlees van zulke schattige jonge diertjes te eten. Ik weet het, het is hypocriet omdat ik wel ander vlees eet maar ik eet de laatste jaren sowieso al veel minder vlees en bij voorkeur niet meer van heel jonge dieren zoals lam, kalf en piepkuiken.

Beenham

Beenham in het groot met been is ons land niet heel gebruikelijk. Voornamelijk in de UK (gammon) en de VS is dit gangbaar, zoals met Kerst of Pasen. De ham bevat dan ook meestal nog een zwoerd. De kleine beenhammetjes die je hier in de supermarkten ziet, zijn totaal niet vergelijkbaar. Als je echt een beenham met been en zwoerd wilt, dan moet je het bestellen bij de goothandel of je vaste slager. Toch kun je zo’n klein beenhammetje zonder zwoerd ook prima glaceren en bereiden zoals de Britten en Amerikanen dat doen!

Nog even dit: de beenham gaat op een rekje in een schaal of braadslede. Ik heb een braadslede met passend rekje. Maar als je dat niet hebt, combimagnetrons hebben vrijwel altijd een rond rekje wat wel past in een braadslede, bakblik of vuurvaste schaal.

Ingrediënten

 • 1 beenham van minimaal 600 gr
 • Kruidnagels
 • 60 gr mosterd
 • 2 el appelazijn
 • 150 gr bruine basterdsuiker
 • ½ blikje Dr Pepper (of cola)
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: braadslede of grote ovenschaal, rekje wat in de schaal past (of braadslede met rekje), sauspannetje, aluminiumfolie, vlees/kookthermometer

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een rekje in een ovenschaal of bakblik. Doe ca. 150 ml water in de schaal.
 2. Maak ondertussen de glace. Meng op matig vuur in een sauspannetje de mosterd, azijn, bruine suiker en ca. ¼ theelepel zout en ¼ theelepel peper. Roer dan beetje bij beetje Dr Pepper erdoor en laat 15 tot 20 minuten sudderen tot het is ingedikt. Neem de pan van het vuur.
 3. Steek kruidnagels in de beenham en leg op het rekje. Bestrijk de beenham royaal met de glace, dek losjes af met aluminiumfolie (matte kant naar beneden) en zet ca. 20 minuten in het midden van de oven, temperatuur verlaagd naar 175 graden of 160 hete lucht.
 4. Neem de folie van de beenham, bestrijk wederom royaal met de glaze en zet zonder folie 20 minuten terug in de oven. Nogmaals bestrijken en weer ca. 20 minuten terug in de oven. Check met een thermometer of de beenham gaar is. De kerntemperatuur moet 60 tot 65 graden zijn. Voor beenham geldt ca. 10 minuten oven per 100 gram ham, dus herhaal het bestrijken en terug in de oven als de beenham zwaarder is.
 5. Neem de beenham uit de oven en laat iets afkoelen voor je het gaat snijden.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*