Gegratineerde asperges met geitenkaas

Gegratineerde asperges met geitenkaas

Elk jaar als de witte asperges weer in het seizoen zijn, maak ik ze standaard altijd eerst op de klassieke manier en de tweede keer heerlijk romige aspergesoep. Daarna wil weer iets anders doen met het witte goud, bijvoorbeeld een aspergetaart. En nu wilde ik weer iets anders, dus dat is dit recept geworden! De foto laat trouwens geen asperge zien, maar hieronder zie je het bewijs 😉

Kies voor zo dun mogelijke asperges. Dan heb je met 500 gram ongeveer 10 stuks. Ikzelf vind de dunnere ook lekkerder ‘wegslurpen’ 😉 Qua smaak maakt het overigens niet uit, alleen moet je heel dikke asperges wel iets langer koken. En de dikke zijn doorgaans iets goedkoper. Ik gebruik die altijd voor aspergesoep, dan wordt het toch gepureerd.

Gebruik voor het koken van asperges bij voorkeur een aspergepan. Deze is hoog en smal en heeft een mandje. Zo kun je de asperges rechtop koken en de kopjes buiten het water laten. Die worden al gaar door de stoom. Bovendien is de kans dat de asperges breken kleiner. Vervolgens kun je ze in het mandje goed uit laten lekken.

Het bewijs dat er echt asperges onder de gratinlaag liggen

Ingrediënten

 • 500 gr witte asperges
 • 150 gr zachte geitenkaas
 • 4 eieren
 • 125 gr (klein bekertje) crème fraîche
 • 4 el vers gehakte peterselie
 • Boter
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Optioneel: hamreepjes of gerookte zalmsnippers
 • Materialen: dunschiller, grote kookpan of aspergepan, ovenschaal, kom

Aan de slag!

 1. Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf het kopje en snijd de houtachtige onderkanten eraf.
 2. Breng een grote pan of aspergepan water aan de kook. Voeg de asperges toe met een snufje zout en laat de 10 minuten zachtjes koken. Neem de asperges uit het water en laat uitlekken.
 3. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de ovenschaal licht in met boter.
 4. Klop in een kom de eieren los met de crème fraîche en breng op smaak met zout en peper. Verkruimel de geitenkaas erboven en voeg de peterselie toe. Optioneel kun je ook hamreepjes of gerookte zalmsnippers toevoegen. Schep het geheel goed om.
 5. Leg de asperges in de ovenschaal en schenk het eimengsel erover.
 6. Zet de schaal ca. 30 minuten in het midden van de oven.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*