Gegratineerde mosselen met kruidenboter en Parmezaan

Gegratineerde mosselen met kruidenboter en Parmezaan

Het mosselseizoen is weer begonnen! Zodra ik ze zie, dan moet ik ze gewoon gelijk hebben. Ik maak dan altijd als eerste mijn favoriete recept van mosselen met room en knoflook. Maar zo’n bak is altijd 2 kilo en al vind ik het zalig, ik eet dat in m’n eentje niet in één keer op. Meestal kom ik tot de helft. De overgebleven mosselen frituurde ik dan altijd de volgende dag in een krokant jasje maar deze keer besloot ik er eens iets anders mee te doen, namelijk gratineren met kruidenboter, Parmezaan en broodkruim. Heerlijk als borrelhapje!

Je hoeft natuurlijk geen mosselen over te hebben hiervoor, maar gewoon gelijk op deze manier maken. Zo heb ik het recept ook beschreven. Gebruik je wel overgebleven mosselen, neem ze dan uit het stoofvocht, schud de aanhangende ingrediënten eraf en bewaar ze in een goed afgesloten bak in de koelkast. Wel de volgende dag bereiden en niet nog langer bewaren! En nog een tip: gebruik het liefst echt kruidenboter en niet de mousse-achtige kruidencrème (zoals Paturain of Boursin) want dat geeft niet de gewenste gratiné.

Niet per se een ‘R’ in de maand voor mosselen!

Vroeger beweerde men dat mosselen enkel gegeten konden worden in de maanden met een ‘r’ erin. Het seizoen begon dan in september en liep tot en met april het jaar daarop. Maar het mosselseizoen loopt werkelijk van half juli tot en met half april het jaar daarop. In de overige maanden zijn ze ook wel verkrijgbaar, maar dan zijn ze of diepgevroren geweest of geïmporteerd.

Ingrediënten

 • 1 kilo mosselen
 • 150 gr kruidenboter (recept)
 • Paar oude boterhammen
 • Stukje Parmezaanse kaas
 • 1 citroen
 • Materialen: keukenmachine, koekenpan, rasp, vergiet, grote pan (of mosselpan), bakblik/ovenschaal

Aan de slag!

 1. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Maal het brood fijn en toast het kruim in een droge koekenpan. Rasp de schil van de citroen en rasp een handje Parmezaan. Meng broodkruim, citroenrasp en Parmezaan.
 2. Verwarm de bovengrill van de oven op 200-220 graden.
 3. Doe de mosselen in een vergiet en spoel ze grondig af onder koud stromend water. Check de mosselen één voor één of ze niet kapot zijn en niet open staan. Kapotte mosselen gooi je direct weg. Mosselen die open staan, ook al is het maar een kiertje, moeten sluiten wanneer je ze een flinke tik geeft. Sluiten ze niet, gooi ze dan ook weg. Verwijder ook de baardjes mochten die er nog aan zitten.
 4. Doe de mosselen in een grote pan met een bodempje water. Breng aan de kook, doe dan het deksel op de pan en laat 3 tot 4 minuten stomen tot ze allemaal open staan. Schud tussentijds een keer om. Giet af in een vergiet en gooi mosselen die nog gesloten zijn weg.
 5. Maak de mosselen los van hun schaal en gooi de helft weg zodat elke mossel los in een halve schaal ligt.
 6. Bestrijk de mosselen met kruidenboter en bestrooi ze met het broodkruimmengsel. Leg ze in een bakblik of ovenschaal en zet 3 tot 4 minuten onder de grill tot het laagje krokant is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*