Gegratineerde venkel met Parmezaanse kaas

Gegratineerde venkel met Parmezaanse kaas

Venkel wordt volgens mij te weinig gegeten omdat veel mensen niet zo goed weten wat ermee te doen, behalve in een salade verwerkt. En rauw is de smaak vrij anijsachtig, wat ook niet iedereen lekker vindt (ik hou er trouwens wel van). Bij een warme bereiding is die smaak echter veel zachter en hemels in combinatie met andere ingrediënten. Finocchi gratinati, oftewel gegratineerde venkel, is een heerlijk Italiaans ovengerecht met een bechamelsaus (waaraan ei is toegevoegd) en Parmezaanse kaas. Eenvoudig, maar zo lekker!

Venkel is heel gezond!

Venkel bevat weinig calorieën, slechts 12 per 100 gram, is vetvrij en is een goede bron van mineralen zoals kalium, natrium, calcium, fosfor en ijzer. En wist je dat het goed voor je is als je darmklachten hebt? Het bevordert de spijsvertering en vermindert een opgeblazen gevoel en winderigheid. Meer over de gezondheidsvoordelen lees je hier.

Ingrediënten

  • 4 venkelknollen
  • 50 gr boter + extra
  • 3 el bloem
  • 400 ml melk
  • 2 eieren
  • 8 el Parmezaanse kaas, geraspt
  • Snufje nootmuskaat
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Optioneel: peterselie
  • Materialen: ovenschaal, kookpan, vergiet, sauspannetje, kom, garde

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een flinke ovenschaal in met boter.
  2. Snijd de stelen en stronken van de venkel. Als er loof aan de venkel zit, hak dit dan fijn en houd apart. Snijd de venkelknollen in vieren.
  3. Kook ze in gezouten water in ca. 10 minuten bijna gaar. Giet af in een vergiet en laat uitlekken.
  4. Smelt voor de bechamelsaus 50 gram boter op laag vuur in een sauspannetje en meng de bloem erdoor. Laat de bloem al roerend met een garde 2 minuten garen. Roer vervolgens met een garde beetje bij beetje de melk erdoor tot een gladde saus. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Laat op heel laag vuur staan.
  5. Klop de eieren los in een kom, doe er een scheutje hete saus bij en meng goed door. Roer dit eimengsel met een garde door de saus. Neem de pan van het vuur en roer 2 eetlepels van de kaas erdoor.
  6. Leg de venkel in de ovenschaal en giet de bechamelsaus erover. Strooi de rest van de kaas erover en zet de schaal 15 minuten in het midden van de oven tot de kaas goudbruin is. Garneer eventueel met het gehakte venkelloof of peterselie als er geen loof aan de venkel zit.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*