Gegrilde biefstuk met porciniboter en bosui (BBQ)

Gegrilde biefstuk met porciniboter en bosui (BBQ)

Ik had al een tijdje een zakje gedroogde porcini in huis, een keer in een opwelling in mijn boodschappenkar gegooid, en wilde daar nu echt eens iets mee doen. Gezien de Italiaanse naam had het in een pasta of risotto kunnen zijn maar dat vond ik weer te voor de hand liggend. Wat ik nu heb gedaan is heel simpel maar oh zo smaakvol: ik heb er porciniboter van gemaakt. Daarmee heb ik biefstuk ingesmeerd en die heerlijk gegrild, samen met bosuitjes en citroen. Zalig van de barbecue maar het kan ook gewoon in een grillpan.

Porciniboter

Porciniboter… het klinkt als iets wat lastig verkrijgbaar is maar dat valt gelukkig mee want je maakt het zelf met boter en gedroogde porcini, waarvan  ik dus nog een zakje in huis had. Porcini is de Italiaanse naam voor eekhoorntjesbrood. Vers kom je dit niet zo snel tegen maar de gedroogde vorm is in veel supermarken gewoon verkrijgbaar van het merk Castellino. Ik heb het even voor je opgezocht, maar zoek bij online boodschappen doen dan op eekhoorntjesbrood in plaats van porcini. Met porcini als zoekterm had ik bij zowel Jumbo, AH en Picnic geen resultaat terwijl met eekhoorntjesbrood wel.

Cuisson van biefstuk

Afhankelijk van dikte en gewicht:

  • Bleu/rare/rauw maar net dichtgeschroeid: 1 tot 1,5 minuut per kant
  • Saignant/medium rare/’bloedend’ of rood: 1,5 tot 3 minuten per kant
  • A point/medium/rosé: 2,5 tot 4 minuten per kant
  • Bien cuit/well done/doorbakken: 4 tot 5 minuten per kant

Ingrediënten

  • 4 biefstukjes
  • 7 gr gedroogde porcini
  • 100 gr zachte boter
  • 1 bosje bosui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el verse tijmblaadjes of 1 tl gedroogde
  • 2 citroenen
  • Neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kom, barbecue of grillpan, bakkwastje, aluminiumfolie

Aan de slag!

  1. Neem de boter ruim van tevoren uit de koelkast zodat het goed zacht is. Tijmblaadjes van de takjes rissen en citroenen in de breedte halveren. Barbecue verhitten.
  2. Hak de porcini heel fijn en doe in een kom met 2 eetlepels kokend water. Laat staan tot het water geabsorbeerd is. Voeg de knoflook uit de pers, tijm en boter toe en meng het geheel goed. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Als je dit in een grillpan maakt, dan nu goed verhitten.
  4. Bestrijk biefstuk met de helft van de porciniboter aan beide kanten. Bosui en de snijvlakken van de citroenen met olie bestrijken.
  5. Grill de biefstuk tot gewenste cuisson (zie tips boven). Laat 5 minuten losjes met aluminiumfolie bedekt rusten. Ondertussen de bosui en citroenen op de snijkant grillen.
  6. Serveer de biefstuk met de bosui, citroen en de rest van de porciniboter.

Meer lekkers van de barbecue:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*