Gegrilde biefstuk salade met Oosterse smaken

Gegrilde biefstuk salade met Oosterse smaken

Eet jij in de zomer ook zo graag salades? Zeker als het bloedheet is vind ik een salade heerlijk maar ook als het minder warm is. Sowieso hoeft mijn eten niet al te warm te zijn, ik laat bijna altijd mijn maaltijden wat afkoelen. Een maaltijdsalade eet ik in dit seizoen wel een keer per week en ik wil uiteraard niet steeds hetzelfde dus moet je creatief blijven denken (dat geldt eigenlijk voor alles als je elke week minstens vijf nieuwe recepten online zet). Deze keer is het een mash-up geworden van East meets West. Westers een salade van ijsbergsla, rucola, tomaat, komkommer en bosui en Oosters de marinade voor de biefstuk en de dressing.

Biefstuk snijden

Voor sommige gerechten snijd ik biefstuk al voor de bereiding, zoals voor dit recept, maar voor deze salade snijd ik de biefstuk pas na de bereiding. Sowieso omdat ik het vlees wilde grillen en omdat ik van medium rare hou. Voorgesneden biefstuk grilt niet fijn want dan is het snel te gaar en doorbakken vind ik eerlijk gezegd mishandeling van een goed stukje vlees 😉 Anyway… of je het vlees nou vooraf of achteraf snijdt, doe dit altijd tegen de draad in. Hoe je dit kunt zien? De ‘draden’ zijn de groefjes in het vlees. Heb je het vlees voor je liggen met de groefjes horizontaal, dan snijd je het verticaal. Op deze manier blijft het vlees malser en makkelijk te kauwen in plaats van dat het als een schoenzool aanvoelt (tenzij je het tot schoenzool hebt doorgebakken 😉 ) Dit geldt niet alleen voor biefstuk maar voor alle soorten vlees met een duidelijke draadrichting. Kip is een uitzondering en bij vlees wat je lang laat stoven hoef je het ook niet zo nauw te nemen.

Ingrediënten

  • 300 gr biefstuk
  • Gemengde sla (hoeveelheid naar eigen wens)
  • 2 à 3 bosuitjes
  • Cherry tomaatjes (hoeveelheid naar eigen wens)
  • Stukje komkommer
  • Zonnebloem- of arachideolie
  • Voor de biefstuk marinade:
  • 2 el sojasaus
  • 1 el shaoxing rijstwijn (of droge witte sherry)
  • 2 tl bruine suiker
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • Voor de dressing:
  • 2 el zonnebloem- of arachideolie
  • 2 el sojasaus
  • Stukje gember
  • 1 el limoensap
  • 1 tl suiker
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • Optioneel: 1 rood of groen pepertje
  • Materialen: lage schaal, kleine kom, kom, grillpan

Aan de slag!

  1. Meng in een lage schaal de ingrediënten voor de marinade. Wentel de biefstuk erdoor, dek af en laat een uur marineren in de koelkast.
  2. Klop in een kleine kom de ingrediënten voor de dressing. Van de gember heb je ca. 1 eetlepel geraspt nodig. Wil je ook een pepertje gebruiken, snijd deze dan fijn, naar wens met of zonder zaden.
  3. Snijd de tomaatjes in kwarten en de bosuitjes schuin in kleine stukjes. Halveer de komkommer in de lengte en snijd beide helften flinterdun. Meng in een kom de sla met de tomaatjes, komkommer, drie kwart van de bosuitjes en wat van de dressing.
  4. Verhit een grillpan op middelhoog vuur en bestrijk met ca. 2 el olie. Neem de biefstuk uit de marinade en grill om en om bruin en gaar. Voor medium ca. 1,5 minuut per kant. Leg de biefstuk op een bord en laat even rusten.
  5. Verdeel de salade over 2 borden. Snijd de biefstuk tegen de draad in in plakjes en verdeel over de salade. Schenk de vrijgekomen sappen van de biefstuk op het bord erover, vervolgens nog wat dressing en garneer met de rest van de bosui.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*