Gegrilde halloumi, pesto en spek borrelhapje

Gegrilde halloumi, pesto en spek borrelhapje

Ik had al een tijdje een blok halloumi in de koelkast liggen maar er nog steeds niets mee gedaan. Alleen kwam de einddatum in zicht maar ik had ook al aan aantal weekplanningen gemaakt waar het verder nergens bij paste. Dus bedacht ik om er dan maar een borrelhapje van te maken. Daarbij heb ik me wel online laten inspireren en zo kwam ik iets tegen op Taste met andere ingrediënten die ik toch al in huis had, namelijk pesto, spek en basilicum! Beste match ever 😀 Spek had ik nog wat van over van iets anders, basilicum staat bij mij standaard in de vensterbank en pesto maak ik altijd op voorraad en weck ik dan in kleine potjes.

Wat is halloumi?

Halloumi is een ongerijpte, van oorsprong Cypriotische, kaas die wordt gemaakt van van koe-, geiten- en schapenmelk in wisselende verhoudingen. De smaak lijkt op het zoutige van feta en de textuur een beetje mozzarella maar dan harder. Tijdens het maken doen ze iets met de wrongel waardoor de eiwitstructuur verandert. Daardoor is verhitting mogelijk zonder dat het smelt. Wat wel even wennen is, is dat de kaas na verhitting een beetje rubberachtig is. Eet je vegetarisch maar geen kaas vanwege dierlijk stremsel, dan kun je in principe wel halloumi eten. Wel even goed de achterkant van de verpakking checken. Als er microbieel stremsel staat vermeld, dan is dit niet dierlijk.

Ingrediënten

  • 250 g halloumi
  • 6 plakjes langwerpig ontbijtspek
  • 3 el pesto
  • 12 blaadjes basilicum
  • 1,5 el neutrale olijfolie
  • Materialen: grillpan, bakpapier, prikkertjes

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Verhit een grillpan goed heet en bestrijk de halloumi aan beide kanten met een een beetje olie. Grill de halloumi snel aan beide kanten tot de kaas mooie grillstrepen heeft.
  3. Halveer de plakjes spek in de breedte en bestrijk de stukjes met pesto. Snijd de halloumi in 12 gelijke blokjes en omwikkel ze met een stukje spek. Leg ze met de naad naar beneden op de bakplaat en besprenkel met een lepel olie. Bak ze in ca. 20 minuten tot het spek krokant is.
  4. Leg op elk hapje een blaadje basilicum en steek er een prikkertje in.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*