Gegrilde kipspiesjes met knoflook, koriander en citroen

Gegrilde kipspiesjes met knoflook, koriander en citroen

Lekker op de barbecue! Gegrilde kipspiesjes met knoflook, koriander en citroen is weer eens wat anders dan een sateetje. Al blijft een Indisch gemarineerd sateetje ook altijd zalig maar die had ik pas nog gemaakt voor de eerste barbecue dit seizoen. Je hoeft deze kipspiesjes overigens niet per se op een barbecue te grillen, ze zijn ook prima all year round te maken in de grillpan. Al is dit wel het allerlekkerst om op houtskool te doen. Wat trouwens tegenwoordig ook steeds meer wordt gedaan buiten het seizoen: de zogenaamde winterbarbecue.

Inspiratie voor deze kipspiesjes

Ik heb me voor deze kipspiesjes laten inspireren door het Portugese ‘frango churrasco’: op houtskool gegrilde piri-pirikip. Alleen wordt dat gemaakt van een hele kip of grote kipstukken en ik ben niet zo van het kluiven. Vandaar dat ik er kipspiesjes van heb gemaakt. Die bovendien ook veel sneller gaar zijn op de barbecue. Hou je niet van koriander, laat het dan weg of vervang eventueel door platte peterselie.

En nog een weetje. Een zuur, in dit geval citroen, verandert de eiwitstructuur van vlees en vis. Hierdoor wordt het malser en bovendien ontstaat er een soort van voorgaring tijdens het marineren. En dat heeft weer een gunstig effect op de bereiding want het is dan sneller gaar en niet droog. Je kent dit vast ook wel van bijvoorbeeld stoofvlees waaraan je wat azijn of wijn toevoegt zodat het vlees niet droog wordt maar heerlijk mals en sappig.

Ingrediënten

 • 900 gr kipfilet
 • 6 teentjes knoflook
 • 2 biologische citroenen
 • Verse koriander
 • 1 el gerookt paprikapoeder
 • 1 el piri-pirisaus (of chilisaus)
 • 2 el bruine basterdsuiker
 • 3 el milde olijfolie
 • Versgemalen zeezout
 • Materialen: rasp, afsluitbare bak, metalen of houten spiesen, grillpan of barbecue, optioneel: kookthermometer

Aan de slag!

 1. Snijd de kip in stukjes van ca. 5×5 cm en maal er wat zout over. Rasp de schil van de citroenen (niet-biologische citroen eerst goed boenen onder stromend water) en pers ze uit. Hak zoveel koriander fijn tot ca. 2 eetlepels. Hak de knoflook fijn.
 2. Schep de kip met alle ingrediënten om in een afsluitbare bak en laat minstens 2 uur in de koelkast marineren. Liever nog een hele nacht.
 3. Laat de kip een uur voor het grillen op kamertemperatuur komen.
 4. Rijg de kip op spiesen en grill ze op de barbecue of in een grillpan 6 minuten aan één kant. Draai de kipspiesjes om en grill vervolgens nog 4 minuten. Check bij voorkeur met een kookthermometer of de kerntemperatuur van de kip tussen de 72 en 75 graden is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*