Gegrilde little gem salade met kipfilet en satésaus

Gegrilde little gem salade met kipfilet en satésaus

Weer een heerlijke salade vandaag want het is zomer en dan eet ik zeker één keer per week een maaltijdsalade. Vandaag een redelijk eenvoudige lauwwarme salade van little gem met gemarineerde kipfilet, komkommer, sjalot, koriander, granaatappelpitjes en satésaus. Eenvoudig qua ingrediënten maar je moet er wel wat voor doen want de kip marineren en bakken, satésaus maken en de little gem grillen. Satésaus kun je natuurlijk ook gewoon kopen maar ik maak het altijd zelf, veel lekkerder dan kant-en-klaar.

Little gem

Little gem is ook bekend als mini of baby romaine en romainesla is weer bekend als bindsla. Romaine heeft vooral bekendheid gekregen omdat het de slasoort is die wordt gebruikt voor een klassieke caesarsalade. De sla is stevig en knapperig en vooral de kleine kropjes, little gem, zijn ideaal om te grillen. Hoeft uiteraard niet maar het geeft wel een heerlijk extra smaakje aan de sla. Ik vind little gem bovendien heel fijn omdat ik dan niet een grote krop of een zak sla hoef te kopen. Het is gewoon teveel als je alleen bent en al heb ik wel wat trucjes voor bewaren, ik eet niet dagen achter elkaar sla. IJsbergsla gebruik ik overigens ook vaak en een hele krop kun je wekenlang in de koelkast bewaren. Lees hier hoe.

Ingrediënten

  • 2 struikjes little gem
  • 1 grote kipfilet of 2 kipdijfilets
  • ¼ komkommer
  • 1 sjalotje
  • Handje koriander (of platte peterselie)
  • Granaatappelpitjes
  • ½ recept satésaus
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl kerriepoeder
  • ¼ tl gemalen komijn
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl vloeibare honing
  • Zonnebloem- of arachideolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: gefruite uitjes
  • Materialen: schaal, koekenpan, aluminiumfolie, grillpan

Aan de slag!

  1. Meng in een schaal de sojasaus met kerriepoeder, komijn, knoflook uit de pers en de honing. Halveer de kipfilet (zoals je een broodje doormidden snijdt) tot 2 dunne filets (of kipdijfilet platter slaan). Wentel ze door de marinade, dek de schaal af en laat minstens een uur in de koelkast marineren.
  2. Maak de satésaus (die kun je later weer opwarmen).
  3. Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en bak de kipfilet op middelhoog vuur gaar. Laat een paar minuten rusten in aluminiumfolie.
  4. Zodra de kip in de pan ligt, ga je gelijk verder. Halveer de little gem in de lengte, schaaf de komkommer in de lengte in dunne linten, snijd het sjalotje in dunne halve ringen en pluk de koriander- of peterselieblaadjes van de takjes. Verwarm rustig de satésaus.
  5. Verhit een grillpan. Bestrijk de little gem op de snijkanten met wat olie en maal er peper en zout over. Grill ze op de snijkanten tot ze grillstrepen hebben. Snijd ze daarna nog een keer in de lengte door.
  6. Meng de little gem met de komkommer, sjalot, koriander of peterselie en granaatappel, verdeel over 2 borden en lepel er een beetje satésaus over.
  7. Snijd de kip in reepjes, verdeel over de salade en lepel er nog een beetje satésaus over. Strooi er eventueel nog wat gefruite uitjes over.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*