Gehaktbal ‘kiekeboe’

Gehaktbal ‘kiekeboe’

Oh wat vind ik gehaktballen toch heerlijk! Meestal maak ik gewone en laat ik ze lekker sudderen in de jus, maar af en toe maak ik deze gehaktballen kiekeboe, dus met een eitje erin. Hij wordt hier trouwens ook wel een vogelnestje genoemd. Ook in Groot-Brittannië wordt dit gegeten, waar het bekend staat als Scotch eggs.

In Groot-Brittannië worden de recepten voor Scotch eggs beschreven met sausage meat, wat niet meer is dan varkensgehakt. Naar eigen wens kun je natuurlijk ook half-om-half of rundergehakt gebruiken. Half-om-half vind ik het lekkerst. Minder vet dan puur varkensgehakt, maar sappiger dan enkel rundergehakt. Hoewel de naam in deze trouwens impliceert dat het om een Schots gerecht gaat, zijn de meningen daarover nogal verdeeld. Het luxe Londense warenhuis Fortnum & Mason aan Picadilly Circus claimt dat zij de Scotch eggs in 1738 hebben bedacht als picknicksnack voor landeigenaren die daar hun reis begonnen naar hun landgoederen. Scotch zou zijn afgeleid van de oorspronkelijke naam ‘scotched egg’, wat letterlijk ‘verijdeld ei’ betekent.

Mij maakt het echter niet uit waar deze gehaktbal vandaan komt, ik eet het toch wel 😉 Wat trouwens wel afwijkt van gehaktballen zoals wij ze gewend zijn, is dat deze niet worden gebraden of gesudderd, maar gefrituurd. Voel je echter vrij om ze gewoon te braden als je dat lekkerder vindt. Wat betreft het eitje moet je ook je eigen smaak volgen. Ik gebruik altijd zachtgekookte eieren zodat het eigeel wanneer de gehaktballen eenmaal zijn gefrituurd niet gortdroog is, maar nog een beetje smeuïg. Eet jij liever een hardgekookt eitje, kook ze dan halfhard. Tijdens de bereiding wordt het vanzelf een hardgekookt ei.

Ingrediënten

 • 450 gram half-om-half gehakt
 • 4 zachte of halfhard gekookte eieren,  afgekoeld en gepeld
 • 1 rauw ei
 • 100 gr droog broodkruim
 • 50 gr bloem
 • Snufje gemalen foelie (of nootmuskaat)
 • 1 tl zout
 • ½ tl zwarte peper
 • 1 liter arachide- of zonnebloemolie
 • Materialen: 3 diepe borden, kom, braadpan met dikke bodem of frituurpan, eventueel een kookthermometer

Aan de slag!

 1. Kluts het ei met een beetje water los in een diep bord. Doe het broodkruim in een ander bord en de bloem in een volgend bord. Bestuif de gekookte eieren met wat bloem.
 2. Kneed het gehakt in een kom fijn met foelie, zout en peper. Proef en breng eventueel nog wat hoger op smaak. Verdeel in 4 gelijke porties en druk ze plat.
 3. Neem een portie in je handen (zorg dat je koude handen hebt), leg er een ei op en vorm het gehakt eromheen tot een bal. Als je zachtgekookte eieren gebruikt, doe dan voorzichtig.
 4. Rol ze door de bloem, dan het ei en als laatste door het broodkruim. Druk het broodkruim een beetje in het vlees.
 5. Verhit de olie in een braadpan of frituurpan naar 180 graden. Frituur de ballen in 5 à 6 minuten goudbruin en schep ze tussentijds om. Laat ze even uitlekken op keukenpapier.

Tip: Ook leuk om te maken als borrelhapje. Neem dan kwarteleitjes en maak er kleine balletjes van. Frituren mag dan uiteraard wat korter anders worden ze gortdroog.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*